Za oknami piękna pogoda, coraz większy upał i chęć na to, by jakoś się ochłodzić. Sprawdzonym pomysłem na ochłodę i orzeźwienie w upalne dni są lody. Oczywiście jeśli macie czas warto zrobić je samemu, zazwyczaj jednak sięgamy po gotowe lody ze sklepu. Ja zawsze mam problem, które wybrać:)
Dziś chciałabym zaprezentować Wam najnowszą serię lodów Big Milk opartą na jogurcie naturalnym. Lody te znajdziemy w dwóch różnych trendy smakach-
Big Milk Yogurt Strawberry, czyli lody jogurtowe z dodatkiem musu truskawkowego oraz
Big Milk Yogurt Carmel, czyli lody jogurtowe z sosem karmelowym. Jak już wspominałam są przygotowane na bazie jogurtu naturalnego, dzięki czemu są zdrowsze, lżejsze, mniej kaloryczne i mają aksamitną, puszystą teksturę. Zdecydowanie są mniej słodkie od tradycyjnych lodów np. śmietankowych i delikatnie kwaskowe.
Jedna porcja lodów to zaledwie 110 kcal, dlatego śmiało mogą po nie sięgać osoby dbające o figurę i będące na diecie.
Mnie osobiście bardziej przypadł do gustu Big Milk Yogurt Strawberry, ponieważ jest mniej słodki od karmelowego i zdecydowanie wolę lody owocowe :)
Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała wkomponować ich jako dodatek do deseru:) Dlatego przygotowałam owoce pod kruszonką, popularnie zwane Crumble. Jednak to nie taka typowa kruszonka jaką używam do drożdżówek, tylko o wiele zdrowsza wersja. Połączenie ciepłego deseru z zimnymi lodami to był naprawdę trafny wybór. Spróbujcie sami!
Crumble z owocami z dodatkiem lodów Big Milk Yogurt
Składniki:
- 1/2szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki orzechów włoskich,
- szklanka płatków owsianych,
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 czubate łyżki ziaren słonecznika,
- 150g masła,
- 1 kg dowolnych owoców (u mnie truskawki, maliny i jagody),
- lody Big Milk Yogurt Strawberry.
Wykonanie
Orzechy posiekać. Mąkę przesiać, dodać posiekane orzechy, słonecznik, wiórki kokosowe i płatki owsiane, wymieszać. Dodać cukier i posiekane masło. Palcami wyrobić kruszonkę. Owoce umyć, osuszyć, truskawki pokroić w ćwiartki.
Żaroodporne naczynka natłuścić i delikatnie wysypać bułką tartą. Na dnie nałożyć odrobinę kruszonki, rozłożyć owoce i posypać kruszonką tak, by całe owoce były zakryte. piec około 25 minut w temp. 180st.
podawać od razu po upieczeniu z dodatkiem zimnych lodów pokrojonych w kostkę.
BigMilkYogurt #lato #radoscjestprosta #BigMilk #BigMilkJoyIsSimple
* wpis sponsorowany
Smacznego:))