Spód:
100g maślanych herbatników,
50g krakersów,
5 łyżek masła,
łyżeczka cynamonu.
Herbatniki i krakersy zmiksować w blenderze,
wymieszać z cynamonem. Masło stopić, wymieszać z ciastkami. Wylepić dno
tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 12min w temp. 180st.
Masa serowa:
750g półtłustego twarogu,
350g serka mascarpone,
140g gorzkiej
czekolady,
łyżka kawy rozpuszczalnej,
czubata szkl. cukru,
1/3 szkl. mąki
kukurydzianej,
3 jajka,
cukier z prawdziwą wanilia i nutką kardamonu,
1/2 szkl. śmietany 18%.
Czekoladę stopić na parze, dodać czekoladę i
ostudzić. Ser zmielić, dodać serek mascarpone, cukier, jajka oraz mąkę
kukurydzianą. Dodać cukier waniliowy oraz śmietanę. Wymieszać z ostudzoną
czekoladę. Wylać na podpieczony spód. Piec godzinę w temp. 180st. Pozostawić w
uchylonym piekarniku na 1i1/2godz.
Polewa:
50g mlecznej czekolady,
60g gorzkiej czekolady,
1/4 szkl. śmietany 30%.
Czekolady połamać na kawałki, dodać śmietankę,
stopić na parze. Lekko przestudzić, polać zimny sernik.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji: