forma na tartę o śr. 27cm
Ciasto:
- 100g masła lub margaryny,
- 100g cukru pudru,
- 2 jajka,
- 12 łyżek mąki pszennej.
Miękkie
masło zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę. Dodać żółtka oddzielone
od białek. Krótko zmiksować. Partiami dodawać przesianą mąkę. Białka
ubić osobno na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać
szpatułką. Formę na tartę natłuścić i wysypać bułką tartą. Równomiernie
rozłożyć ciasto.
Nadzienie:
- 2 jabłka,
- sok z 1/2 cytryny,
- 5 łyżek cukru,
- 50g wiórków kokosowych,
- 50g rodzynek.
Jabłka
obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plastry.
Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby całe jabłka były zakryte. Dodać
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz cukier. Gotować około 5 minut na
średnim ogniu. Odcedzić. Rodzynki rozsypać na całym cieście, posypać
wiórkami kokosowymi. Na wierzchu rozłożyć jabłka. Piec około 40 minut w
temp. 160st. Podawać np. oprószone cukrem pudrem.
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji na FB Jesienne wypieki
Razem ze mną w akcji wzięły udział: