Zaczyn:
- 50g świeżych drożdży,
- 60 ml ciepłej wody,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki pszennej.
Do letniej wody wkruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Składniki:
- 2 jajka,
- 700 g mąki pszennej + 1 łyżka,
- szklanka maślanki,
- 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki,
- szczypta soli,
- 100g stopionego masła,
- szczypta kurkumy dla koloru,
- 500 g owoców (u mnie truskawki, maliny, jagody, borówka amerykańska i porzeczki).
Mąkę przesiać, dodać po szczypcie soli i
kurkumy oraz 3/4 szklanki cukru. Wymieszać. Dodać zaczyn, stopione
masło, maślankę i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski,
przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją
objętość. W między czasie umyć owoce i osuszyć. Zasypać łyżką mąki i 2
łyżkami cukru.
Ciasto przełożyć do
natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 37x42 cm. Na
wierzchu rozsypać owoce, delikatnie wciskając je w ciasto.
Kruszonka:
- 50g cukru,
- 100g mąki pszennej,
- 50 g masła.
Wszystko wyrabiać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią wierzch ciasta. Piec około 50-60 minut w temp. 180st.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Inspiracja: Moje Qulinaria
Smacznego:))
Przepis dodaję do akcji:
W lipcu akcja "Na zakwasie i na drożdżach" odbywa się na blogu Łucji:)
Cudne i kusi. :)
OdpowiedzUsuńJakie puchate! Wolę na maślance, bo wtedy ciasto jest takie mięciutkie :)
OdpowiedzUsuńo tak drożdżowe z owocami najsmaczniejsze:-) i do tego ta maślanka nic dodać nic ująć:-)
OdpowiedzUsuńCiesze się ze natrafiłam na tego bloga :d Cudnie tutaj a slodkosci tez uwielbiam :*
OdpowiedzUsuńhttp://crossstitchandbracelets.blogspot.com/
Drożdżowe bardzo lubiane w moim domu, pysznie
OdpowiedzUsuńaż Ci zazdroszczę, ten zapach i smak domowej drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówka na maślance jest smaczniejsza :D Ale ci pięknie wyrosła!
OdpowiedzUsuńmusi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńPuszek ,uwielbiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję;))))
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńCiasto drożdżowe to chyba moje ulubione ciasto ucierane :) A z dodatkiem sezonowych owoców to już prawdziwa pychota!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
a czy mozna owocow mrozonych?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
Usuń