poniedziałek, 21 lipca 2014

Ciasto drożdżowe na maślance z owocami

Bardzo lubię drożdżowe ciasta, najlepiej jeszcze ciepłe, z dużą ilością owoców i kubkiem mleka do tego:) postanowiłam wykorzystać bogactwo wszystkich owoców jakie akurat miałam, czyli maliny, truskawki, porzeczki, jagody i borówkę amerykańską.  Dodatkowo do ciasta użyłam nie mleko a maślankę, co nadało ciastu nieco inny smak i konsystencję:) 





Zaczyn: 
  • 50g świeżych drożdży, 
  • 60 ml ciepłej wody, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 2 łyżki mąki pszennej. 

Do letniej wody wkruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.


Składniki:
  • 2 jajka, 
  • 700 g mąki pszennej + 1 łyżka, 
  • szklanka maślanki, 
  • 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki, 
  • szczypta soli, 
  • 100g stopionego masła, 
  • szczypta kurkumy dla koloru, 
  • 500 g owoców (u mnie truskawki, maliny, jagody, borówka amerykańska i porzeczki). 

Mąkę przesiać, dodać po szczypcie soli i kurkumy oraz 3/4 szklanki cukru. Wymieszać. Dodać zaczyn, stopione masło, maślankę i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. W między czasie umyć owoce i osuszyć. Zasypać łyżką mąki i 2 łyżkami cukru.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 37x42 cm. Na wierzchu rozsypać owoce, delikatnie wciskając je w ciasto.


Kruszonka:
  • 50g cukru, 
  • 100g mąki pszennej, 
  • 50 g masła. 

Wszystko wyrabiać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią wierzch ciasta. Piec około 50-60 minut w temp. 180st.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.






Inspiracja: Moje Qulinaria


                                                       Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:


Porzeczkowo mi 2014Słodkie jagodowe lato


W lipcu akcja "Na zakwasie i na drożdżach" odbywa się na blogu Łucji:) 

14 komentarzy:

  1. Jakie puchate! Wolę na maślance, bo wtedy ciasto jest takie mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak drożdżowe z owocami najsmaczniejsze:-) i do tego ta maślanka nic dodać nic ująć:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciesze się ze natrafiłam na tego bloga :d Cudnie tutaj a slodkosci tez uwielbiam :*
    http://crossstitchandbracelets.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Drożdżowe bardzo lubiane w moim domu, pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. aż Ci zazdroszczę, ten zapach i smak domowej drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Drożdżówka na maślance jest smaczniejsza :D Ale ci pięknie wyrosła!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto drożdżowe to chyba moje ulubione ciasto ucierane :) A z dodatkiem sezonowych owoców to już prawdziwa pychota!
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. a czy mozna owocow mrozonych?

    OdpowiedzUsuń