środa, 10 maja 2017

Serowa pianka bez pieczenia na chrupiącym spodzie

Pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego trzeba to nadrobić jakimś smakołykiem:) Proponuję szybką piankę serową na zimno na bazie serków homogenizowanych. Spód to chrupiące herbatniki oraz orzechy wzbogacone o suszone owoce. Pychota! Niestety, znika zdecydowanie za szybko. 




tortownica 21cm


Spód: 
  • jajko, 
  • 200g herbatników, 
  • 150g masła lub margaryny, 
  • 50g wiórków kokosowych, 
  • 50g posiekanych orzechów laskowych, 
  • łyżka rodzynek (użyłam Helio), 
  • łyżka morwy białej suszonej (użyłam Helio), 
  • 100g cukru, 
  • 2 łyżki kakao.

Masło stopić z kakao, cukrem oraz rozkłóconym jajkiem. Zdjąć z ognia. Dodać pokruszone dość drobno herbatniki, rodzynki, morwę, wiórki kokosowe oraz posiekane orzechy laskowe. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21cm. Ostudzić i schłodzić w lodówce.

Masa serowa: 
  • 500g serka homogenizowanego waniliowego, 
  • 70g masła, 
  • 4 łyżki mleka, 
  • 200g cukru, 
  • opakowanie budyniu waniliowego (35g), 
  • 3 łyżki żelatyny.

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku, ostudzić. W mleku rozrobić budyń. Masło stopić, dodać rozrobiony budyń oraz cukier. Stale mieszając, gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Dodać serki oraz płynną żelatynę i wyłożyć na wcześniej przygotowany spód z ciastek. Ostudzić i wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.




                                                                          Smacznego:))

 

poniedziałek, 1 maja 2017

Biszkoptowe ciastka z kremem maślanym

Dzisiaj mam dla Was pyszne, małe słodkości idealne na wiele okazji. Ja robiłam je w na Wielkanoc w kształcie jajek, ale można je zrobić w kształcie serduszek czy po prostu okrągłe. Oprószone cukrem pudrem i udekorowane delikatnym kwiatkiem będą pięknie prezentowały się na stole komunijnym czy na ślubie. 





 
Ciasto: 
  • 4 jajka, 
  • 100g mąki pszennej, 
  • 100g cukru pudru, 
  • łyżka cukru waniliowego.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić na bok. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo przesianą mąkę i dokładnie ubić. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać łyżką owalne placuszki, kształtem przypominające jajka. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Krem:  
  • 500ml mleka, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 2 budynie śmietankowe, 
  • 200g masła. 
400ml mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie. Wlać na gotujące się mleko i energicznie mieszać, aż masa całkowicie zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puch, stale ucierając, dodawać powoli po łyżce zimnego budyniu. Masą przekładać ciastka. Oprószyć cukrem pudrem oraz udekorować cukrowymi kwiatkami.




                                                                                         Smacznego :))