środa, 28 stycznia 2015

Sernikobrownie z jagodami

Ciasta czekoladowe są w naszym domu zawsze mile widziane i zjadane z apetytem:))) A takie wilgotne brownie z dodatkiem masy serowej i owoców w szczególności. Tym razem wykorzystałam zamrożony zapas jagód, które świetnie współgrały z serem i czekoladą!




foremka 24 x 27cm

Składniki:  
  • 200 g mlecznej czekolady, 
  • 200g masła lub margaryny, 
  • 350g cukru pudru, 
  • 5 jajek, 
  • 100g mąki pszennej, 
  • 1/2 kg półtłustego twarogu, 
  • 350 g jagód (mogą być mrożone), 
  • cukier waniliowy.
Margarynę utrzeć z 200g cukru pudru. Stale ucierając, dodawać kolejno trzy jajka. Czekoladę stopić na parze i przestudzić, wlać do utartej margaryny. Wsypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać.
3/4 masy wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki.
Twaróg utrzeć z resztą cukru pudru, cukrem waniliowym oraz pozostałymi jajkami. Wylać na masę czekoladową. Równomiernie rozłożyć jagody (mrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć). Delikatnie wyłożyć resztę masy czekoladowej. 
Piec ok. 55 min w temp. 160st. Ostudzić w otwartym piekarniku.


                                              Smacznego;))

11 komentarzy: