foremka 23x33 cm
Ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich,
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej razowej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 3 żółtka,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- łyżka cukru waniliowego,
- 230g masła lub margaryny.
Mąkę
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone orzechy,
cynamon, gałkę muszkatołową i cukier puder. Dodać cukier waniliowy,
żółtka i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę,
zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę.
Nadzienie:
- 2 kg jabłek,
- sok z 1 cytryny,
- 1/2 szklanki brązowego cukru,
- 40g masła,
- łyżeczka cynamonu,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny.
Jabłka
obrać i pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Masło
stopić z brązowym cukrem i cynamonem. Dodać pokrojone jabłka oraz
suszoną żurawinę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wytworzonego
soku i dodać do jabłek. Przestudzić.
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej,
- 3 białka,
- 100g cukru.
Połowę
ciasta pokruszyć na dno blaszki o wym. 23x33cm i ugnieść palcami.
Posypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć jabłka. Białka ubić na
sztywno z dodatkiem cukru i rozsmarować na jabłkach. Na wierzch
pokruszyć resztę ciasta. Piec około 50 minut w temp. 170st. Podawać
oprószone cukrem pudrem.
Źródło: Moje wypieki
Smacznego:))