Składniki:
- 40g świeżych drożdży,
- 5 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki mleka,
- 150g masła,
- 2 jajka,
- 6 łyżek cukru pudru trzcinowego Diamant,
- szczypta soli,
- 350g truskawek,
- 1/3 szklanki mleka do posmarowania.
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, łyżką mąki i łyżką ciepłego mleka. Odstawić, by drożdże się rozpuściły i zaczęły pracować.
Masło stopić, przestudzić. Jajka utrzeć z 3 łyżkami cukru pudru na kogel-mogel. Mąkę przesiać, dodać rozczyn z drożdży oraz kogel-mogel. Wlać resztę letniego mleka, dodać szczyptę soli oraz resztę cukru pudru. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła, pociąć na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie układać po 3-4 truskawki. Zwijać do środka, tworząc rogale.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30minut.
Następnie posmarować mlekiem, piec około 30-35miniut w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji: