piątek, 4 sierpnia 2017

Pianka cappuccino na zimno

Nareszcie pogoda ostatnio troszkę się poprawiła, przyda się więc coś na ochłodę. Idealnie sprawdzi się ciasto na zimno. Polecam puszystą piankę o delikatnej kawowej nutce, wspaniale orzeźwia! Kawa jest "w sam raz" wyczuwalna. Koniecznie wypróbujecie... 






foremka 25x36cm

Masa:
  • 700ml śmietanki 30%, 
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady, 
  • 3 łyżki żelatyny (czubate), 
  • 4 czubate łyżki cukru pudru, 
  • 1/2 szklanki sypkiego cappuccino, 
  • 150g herbatników, 
  • 150g podłużnych biszkoptów.
 
Żelatynę zalać 2/3 szkl. wrzątku. Ostudzić, lecz pilnować, by pozostała płynna! Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Zimną żelatynę zahartować kilkoma łyżkami ubitej śmietanki, po czym, ubijając na niskich obrotach, powoli wlewać żelatynę do ubitej śmietany. Miksować około 10 sekund.
Masę podzielić na dwie równe części. Do pierwszej dodać posiekaną czekoladę oraz sypkie kakao, drugą część pozostawić bez dodatków.
Na dnie formy o wym. 25x36cm wyłożyć równomiernie warstwę herbatników, rozsmarować masę z dodatkiem cappuccino i czekolady. Rozłożyć biszkopty, jeden obok drugiego i przykryć warstwą masy śmietanowej bez dodatków. Schłodzić.

Wierzch: 
  • 300 ml śmietanki 30%, 
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny, 
  • 2 czubate łyżki cukru pudru, 
  • 5 czubatych łyżek cappuccino.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę zahartować kilkoma łyżkami żelatyny, następnie, stale miksując do masy śmietanowej powoli wlewać żelatynę. Krótko ubić. Dodać sproszkowane cappuccino, miksować kilka sekund. Masę wyłożyć na wierzchu ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki.




Źródło: Z cukrem pudrem 

                                                                     Smacznego!!!