Od jakiegoś czasu chodziło za mną jakieś kawowe ciasto. Gdy dostałam do przetestowania przyprawy a wśród nich cappuccino, wiedziałam, że nadszedł czas by upiec to ciasto:) Zrobiłam więc czekoladowy biszkopt oraz krem maślany o smaku kawowym, przełożone warstwą kokosową. Całość wieńczy odrobina śmietanki i startej czekolady.
Biszkopt:
- 6 jajek,
- 120g mąki pszennej,
- 180g cukru,
- czubata łyżka kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując
cukier puder. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stale
ubijając, dodawać do białek na przemian mąkę i żółtka. Na koniec dodać
kakao, krótko zmiksować. Masę przelać na przygotowaną blaszkę o wym.
25x36cm. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na
pół.
Placek kokosowy:
- 200g wiórków kokosowych,
- 5 białek,
- 200g cukru,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru.
Dodać wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać
szpatułką. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około
30minut w temp. 180st. Ostudzić.
Krem:
- 200g masła lub margaryny,
- 5 żółtek,
- 500ml mleka,
- 135g cukru,
- 3 łyżki
mąki pszennej,
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżka cukru
waniliowego,
- 30g kawy cappuccino Skworcu + 1 łyżka,
- 2 łyżki śmietany 18%.
W 125ml mleka utrzeć żółtka z cukrem oraz
mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się
mleko wlać przygotowaną masę. Stale mieszając, gotować chwilę, aż masa
zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć do białości. Ucierając, dodawać po
łyżce masy budyniowej. Kawę rozpuścić w ciepłej śmietanie. Przestudzić i
dodać do kremu. Dokładnie wymieszać.
Łyżkę cappuccino zalać 1/2 szklanki wrzątku, dodać łyżeczkę cukru. Wymieszać i przestudzić.
Pierwszy
blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć połowę kremu, przykryć plackiem
kokosowym. Rozsmarować resztę kremu, przykryć drugim biszkoptem.
Nasączyć resztą kawy.
Wierzch:
- szklanka śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 50g mlecznej czekolady.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać startą czekoladą. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji: