Sernik, szczególnie na zimno, to jeden z moich ulubionych rodzajów ciast. jakiś czas temu Lindt bardzo mile zaskoczył mnie słodką niespodzianką, którą postanowiłam po części wykorzystać do przygotowania sernika. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i gwarantuję, że wcale nie gorzej smakuje!
tortownica o śr. 26cm
Masa I:
- 400g białego mielonego sera,
- 200g gorzkiej czekolady (u mnie Lindt o 70% zawartości kakao),
- 200ml śmietanki 30%,
- 150g cukru pudru.
Czekoladę
połamać na kawałki, wsypać do żaroodpornej miseczki i stopić na parze,
czyli postawić miskę nad garnkiem ze szklanką gotującej się na małym
ogniu wody i mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przestudzić,
mieszając od czasu do czasu. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem
łyżki cukru pudru, po czym dodać ją do sera wraz z przestudzoną
czekoladą. Dodać resztę cukru pudru. Zmiksować na gładką masę. W razie
potrzeby odrobinę dosłodzić masę. Wylać na dno tortownicy o śr. 26cm.
Równomiernie rozsmarować i schłodzić.
Masa II:
- 400g białego mielonego sera,
- 200g mlecznej czekolady,
- 200ml śmietanki 30%,
- 60g cukru pudru,
- łyżka żelatyny.
Żelatynę
rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i przestudzić.
Mleczną czekoladę stopić tak samo jak gorzką i również ją przestudzić.
Śmietankę
ubić na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru. Żelatynę zahartować 2
łyżkami ubitej śmietanki, po czym stale ubijając powoli wlewać
zahartowaną żelatynę do pozostałej śmietany. Masę wraz ze stopioną
czekoladą i resztą cukru pudru dodać do sera, dokładnie zmiksować. Wylać
do formy na schłodzoną pierwszą masę serową. Ponownie wstawić do
lodówki.
Masa III:
- 400g białego mielonego sera,
- 200g białej czekolady,
- 200ml śmietanki 30%,
- 60g cukru pudru,
- czubata łyżka żelatyny.
Żelatynę
rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku i przestudzić. Czekoladę stopić w taki
sam sposób, pamiętając jednak, że biała czekolada nie lubi wysokiej
temperatury i lepiej zdjąć ją z kąpieli wodnej wcześniej niż pozostałe
czekolady i mieszać tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Następnie ją
przestudzić.
Śmietankę ubić z dodatkiem
łyżki cukru pudru na sztywno. Wlać żelatynę zahartowaną jak w powyższej
masie i dodać do ubitej śmietany. Dodać wraz z czekoladą oraz cukrem
pudrem do sera i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Wylać na wierzch
ciasta. Schłodzić.
Polewa:
- 150g mlecznej czekolady,
- łyżka oleju,
- 120ml śmietanki 30%.
Czekoladę
połamać na kawałki i wraz z olejem oraz ze śmietanką stopić na parze w
kąpieli wodnej tak jak powyżej. Przestudzić. Lekko tężejącą masą polać
sernik. Wstawić do lodówki, by polewa zastygła.
* Można sobie nieco ułatwić pracę i od razu ubić całe 600ml śmietanki,
po czym podzielić je na 3 części. To samo można zrobić z żelatyną,
przygotować ją od razu całą i jedynie podzielić na 2 części.
Smacznego:))