Ciasto:
Ciasto:
200g mąki pszennej,
2
łyżki kakao,
180g masła lub margaryny,
2 żółtka,
szczypta soli,
5 łyżek drobnego
cukru do wypieków.
Mąkę przesiać, zmieszać z kakao. Dodać posiekane
masło, łyżkę lodowatej wody, żółtka, szczyptę soli oraz cukier. Wszystko razem
posiekać, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30mi do lodówki.
Formę na tartę natłuścić i wysypać cienko bułką tartą. Ciastem wylepić dno i
boki formy, gęsto nakłuć widelcem. Piec ok. 20-25min w temp. 180st.
Ostudzić.
Masa czekoladowa:
3/4 szkl. śmietanki 30%,
100g gorzkiej czekolady,
100g mlecznej czekolady.
Śmietankę podgrzać, lecz nie gotować!! Dodać
połamane na kawałki czekolady, mieszać, aż całkowicie się rozpuszczą. Następnie
mocno schłodzić i ubić na sztywno. Gotową masę wyłożyć na upieczony spód.
Wstawić do lodówki.
Masa cytrynowa:
cytryna,
galaretka cytrynowa,
5 łyżek masła,
2 jajka,
2/3 szkl. cukru.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę, następnie
wycisnąć sok. Dodać jajka, cukier i posiekane masło. Postawić nad garnkiem z
gotującą wodą i ubijaćna parze ok. 5minut. Następnie wsypać galaretkę, dokładnie
wymieszać i ostudzić. Gdy masa zacznie lekko tężeć wylać na masę czekoladową i
wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Udekorować wg uzniania, ja posypałam startą skórką z cytryny i mandarynki oraz startą czekoladą.
Smacznego;)
Przepis dodaję do akcji: