Oczywiście ze względu na dodatek alkoholu ciasto nie jest dla dzieci.
Składniki:
4 okrągłe wafle andruty,
200ml białego półsłodkiego wina,
3 galaretki truskawkowe,
1 op. polewy biało-czarnej,
1/2 cytryny,
50g cukru,
szklanka śmietanki 30%,
2 opakowania śmietan-fixu,
cukier waniliowy,
1/2 małego arbuza.
Przygotowanie
Na dno formy do tortownicy o śr. 24cm ułożyć jednego andruta, posmarować rozpuszczoną polewą i przykryć drugim waflem. Galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku, przestudzić. Dolać wino oraz sok wyciśnięty z pół cytryny. Arbuza pokroić w kosteczkę, 2/3 dodać do galaretek. Masę przełożyć do tortownicy i odstawić na 2-3 godziny, by dobrze stężała.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz śmietan-fixy. Masą posmarować wierzch tortu.
Udekorować pokruszonymi andrutami oraz pokrojonym w kostkę arbuzem i miętą oraz skórką startą z cytryny. Ciasto mocno schłodzić.
Smacznego:)