czwartek, 31 lipca 2014

Cukinia nadziewana ryżem i mięsem mielonym

Dostałam od koleżanki piękne, dorodne cukinie;)) Z nadmiaru obowiązków po prostu zapomniałam w tym roku posiać swoje, bardzo się więc ucieszyłam:) Musiałam z nich wyczarować coś pysznego, dlatego od razu w głowie zaświtał mi pomysł na zapiekaną faszerowaną cukinię. Nadziałam ją farszem mięsno- paprykowo- ryżowym. Oczywiście możecie ryż zastąpić np. kaszą jeśli wolicie;) Danie jest naprawdę bardzo smaczne i sycące:)





Składniki:
  • duża cukinia, 
  • 200g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego), 
  • 50g ryżu pełnoziarnistego, 
  • cebula, 
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/2 żółtej papryki, 
  • puszka krojonych pomidorów, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • sól, pieprz, 
  • szczypta ostrej papryki. 
Wykonanie


Ryż ugotować do miękkości, odcedzić. Cukinie przekroić na pół. Środek wydrążyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso. Dusić około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, dodać pomidory wraz z zalewą, oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki oraz cukinię i koncentrat pomidorowy. Dusić około 8 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Wymieszać dokładnie z ugotowanym ryżem.
Wydrążone cukinie delikatnie posolić, nadziać przygotowanym farszem.
Piec około 40 minut w temp. 180st.
Można także posypać startym serem na 10 minut przed końcem pieczenia.




                                                         Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:

 
Cukinia 2014Faszerujemy 2014!

środa, 30 lipca 2014

Jabłecznik z budyniem i ajerkoniakiem

Wiecie, że kiedyś nie przepadałam za jabłecznikiem? Właściwie sama nie wiem dlaczego:)) teraz jednak jabłecznik jest na liście moich ulubionych ciast. Najbardziej lubię jabłecznik z  budyniem, dlatego tym razem zrobiłam zupełnie inna wersję budyniu, do którego nie użyłam mleka tylko białe wino oraz sok jabłkowy dzięki czemu "budyń" bardziej przypomina "kisiel":) Całość pokryte jest warstwą śmietanki z dodatkiem ajerkoniaku.




Ciasto: 
  • 300g mąki pszennej, 
  • 120g mąki ziemniaczanej, 
  • 2 jajka, 
  • 100g cukru pudru, 
  • 125 g margaryny, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia. 

Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Wbić jajka, dodać posiekaną margarynę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Następnie wylepić dno i lekko boki formy o wym. 25x36cm.

Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek grójeckich ChOG, 
  • 3 szklanki soku jabłkowego, 
  • szklanka białego wina, 
  • 250g cukru, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • 2 budynie waniliowe. 
Jabłka obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki lub w kosteczkę i rozłożyć równomiernie na cieście. W 3/4 szklanki soku rozrobić budynie. Resztę soku zagotować wraz z winem i cukrami. Na gotujący się sok wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylać na jabłka. Ciasto piec około 40 minut w temp. 180st. Całkowicie ostudzić.

 Wierzch:
  • 400g śmietanki 30%, 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • 150ml ajerkoniaku, 
  • łyżka żelatyny. 
Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Powoli wlewać zimną żelatynę oraz ajerkoniak. Masę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Schłodzić, by masa stężała.






                                                             Smacznego:))
 

Tiramisu z wiśnią nadwiślanką

Tiramisu to bardzo popularny włoski deser, uwielbiany w moim domu:) Najczęściej przygotowuję typowo klasyczną jego wersję, którą znajdziecie tutaj. Dzisiaj jednak postanowiłam skorzystać z dobroci natury i troszkę zmodyfikować nasz ulubiony deser, zmieniając kilka składników i wzbogacając go o wiśnie;) Zmiana okazała się strzałem w dziesiątkę!





Składniki:
  • szklanka zaparzonej mocnej kawy, 
  • opakowanie podłużnych biszkoptów, 
  • 300g świeżych wiśni nadwiślanki ChNP, 
  • 2 łyżki likieru migdałowego (Amaretto), 
  • 400ml śmietanki 30%, 
  • 400g serka mascarpone, 
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 30g startej czekolady. 
Wykonanie

W zimnej kawie wymieszanej z likierem migdałowym maczać dosłownie na chwilę biszkopty i układać w żaroodpornym naczyniu. Wiśnie wypestkować, odsączyć i zasypać cukrem. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone. Zmiksować. 
Na ciastka wyłożyć warstwę śmietanki, przykryć warstwą wiśni i kolejną cienką warstwą śmietanki. Ponownie ułożyć namoczone biszkopty, śmietankę, resztę wiśni i resztę śmietanki. 
Posypać startą czekoladą. 
Deser przechowywać w lodówce.






                                                                    Smacznego:))
 

wtorek, 29 lipca 2014

Francuskie sakiewki z wiśniami

Ciasto francuskie ostatnio podbija moje serce:)) Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu, więc takie gotowe ciasto wiele mi ułatwia. Tym razem proponuję pyszne ciasteczka, tak zwane sakiewki z nadzieniem serowym z dodatkiem kwaśnych wiśni. Całość wykańcza doskonale pasująca do całości kruszonka...





Składniki:
  • 225 g ciasta francuskiego, 
  • 150 g białego sera, 
  • 1/2 laski wanilii, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 25g cukru pudru, 
  • 200 g wiśni nadwiślanki ChNP. 

Ciasto francuskie pokroić na 12 kwadratów. Ser utrzeć z nasionami wanilią, cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz jednym jajkiem. Nakładać po łyżeczce masy na kwadraciki ciasta. Wiśnie wypestkować, odsączyć, rozłożyć na masie serowej, delikatnie je dociskając. Zlepić wszystkie brzegi do środka, tworząc takie sakiewki. Wierzch posmarować drugim rozkłóconym jajkiem.


Kruszonka:
  • 25g mąki pszennej, 
  • 1,5 łyżki cukru, 
  • łyżka masła.

Ze składników zagnieść palcami kruszonkę, posypać wierzch ciastek. Piec ok. 25 minut w temp. 180st.








                                                          Smacznego:))

 

Drożdżowa tarta z serem i owocami

Pyszne drożdżowe ciasto w postaci tarty wypełnione masą serową i dużą ilością świeżych owoców, to idealny deser na lato:) Znudziły mi już się tradycyjne ciasta drożdżowe, dlatego postanowiłam podać je jako tartę. Możecie oczywiście użyć dowolnych owoców;)





Ciasto:
  • 200g mąki pszennej, 
  • 15 g świeżych drożdży, 
  • 30g cukru, 
  • 1/3 szklanki mleka, 
  • 15g masła, 
  • jajko. 
Mąkę przesiać, dodać cukier i jajko. Do letniego mleka dodać masło oraz wkruszyć drożdże. Wymieszać i dodać do mąki. Wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką. Następnie ciastem wylepić dno i boki formy na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o śr. 28cm.

 Nadzienie:
  • 250g białego sera, 
  • 1/2 szklanki mleka, 
  • 100g cukru, 
  • 2 łyżki mąki pszennej, 
  • 3 krople aromatu cytrynowego, 
  • 2 jajka, 
  • 200g wiśni nadwiślanki ChNP, 
  • 1/2 szklanki malin, 
  • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej.

Ser zmielić, zmiksować z mlekiem, cukrem, mąką, jajkami i olejkiem cytrynowym. Masę (jest dość płynna, ale taka ma być;)) wylać na drożdżowy spód. Rozsypać wypestkowane, odsączone wiśnie. Odstawić na 15 minut.
Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić. Wierzch posypać malinami i borówką, oprószyć cukrem pudrem.






                                                            Smacznego;)))

 

Deser porzeczkowy z ciastkami i kremem

Letnia pogoda zdecydowanie zachęca do przygotowania owocowych deserków. U mnie na razie na fali są porzeczki:)) W ekspresowym tempie powstał deser na bazie ciastek z czekoladą i rodzynkami, nutką alkoholu, lekkim kremem i przełamującymi słodycz kwaśnymi porzeczkami.





Składniki:
  • 100g kruchych ciastek z rodzynkami i czekoladą, 
  • 3/4 szklanki czerwonych porzeczek, 
  • 200g serka mascarpone, 
  • 3 łyżki likieru Amaretto, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • szklanka jogurtu naturalnego, 
  • 50g gorzkiej czekolady. 

Wykonanie


Serem mascarpone zmiksować z likierem Amaretto, cukrami oraz sokiem z cytryny. Dodać jogurt naturalny, zmiksować. Ciasteczka połamać na mniejsze kawałki, czekoladę posiekać. Porzeczki, umyć obrać i osuszyć. Do pucharków nałożyć warstwę pokruszonych ciastek i czekolady, posypać porzeczkami i przykryć kremem. Postępować tak długo, aż pucharki się zapełnią. Schłodzić.




                                                   Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:

Porzeczkowo mi 2014Lekkie desery bez piekarnika vol 2Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

 

poniedziałek, 28 lipca 2014

Kruche ciasto kokosowo - porzeczkowe

Zerwałam z krzaczka ostatnie już porzeczki, niewiele ich było więc nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić;) Jednak szybko przypomniałam sobie o pewnym przepisie, który znalazłam na blogu Oli. Kruche ciasto, konfitura z porzeczek, świeże porzeczki i to wszystko pokryte kruchą kokosową warstwą. Jedno z lepszych kruchych ciast jakie jadłam;)) Polecam!




Spód:
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 125 g margaryny, 
  • 60g cukru, 
  • jajko, 
  • 60 ml mleka, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/2 laski wanilii, 
  • 175 g konfitury z czarnej porzeczki
  • 250g czarnej porzeczki.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, mleko i nasiona wanilii. Dodać posiekaną margarynę. Zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim dno formy o wym. 24x27cm.
Ciasto posmarować dżemem, rozsypać umyte i osuszone porzeczki.


Wierzch:
  • 60g mąki pszennej, 
  • 100g margaryny, 
  • 2 jajka, 
  • 5 łyżek cukru, 
  • 225 g wiórków kokosowych. 

Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno po jednym jajku na przemian z mąką. Na koniec dodać wiórki kokosowe. Krótko utrzeć do połączenia składników. Ciastem posypać wierzch ciasta tworząc kruszonkę.
Piec około 40 minut w temp. 180st. Ostudzić i podawać oprószone cukrem pudrem.








                                                   Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:

 Porzeczkowo mi 2014

sobota, 26 lipca 2014

Porzeczkowa pianka na krówkowym spodzie

Sezon na porzeczki w pełni, dlatego bardzo często goszczą one ostatnio w naszych deserach:) Tym razem wykorzystałam czarne porzeczki do przyrządzenia lekkiej i puszystej pianki, przypominającej nieco ptasie mleczko. Spód to nic innego jak ciasteczka z masłem, ale z dodatkiem masy krówkowej, dzięki czemu jest lekko "ciągnący":) Podsumowując pianka jest lekka, nie za słodka, łatwa w przygotowaniu i po prostu smaczna;))




Spód:
  • 200g herbatników, 
  • 3 łyżki margaryny, 
  • 3 łyżki masy krówkowej. 

Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Margarynę stopić, wraz z masą krówkową dodać do ciastek, krótko zmiksować. Wyłożyć na dno tortownicy lub formy na tartę o śr. ok. 21-24cm. Schłodzić.


Porzeczkowa pianka:
  • 3/4 szklanki czarnych porzeczek,
  • 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • galaretka porzeczkowa, 
  • 100ml śmietanki 30%, 
  • 2 łyżki cukru pudru.

Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Odstawić na 10 minut, by owoce puściły sok. Zagotować, po czym przetrzeć przez sito. Powstały sok ostudzić, reszta nie będzie na potrzebna;)
Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku, przestudzić.
Mleko ubijać na najwyższych obrotach przez około 5-7 minut, aż powstanie puszysta pianka. Powoli wlewać tężejącą galaretkę i sok z porzeczek. Miksować jeszcze około 4 minut. Masę wylać na przygotowany spód. Schłodzić.
Gdy pianka zastygnie ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Udekorować wierzch ciasta śmietanką przy pomocy szprycy oraz porzeczkami.




                                                  Smacznego;))

Przepis dodaję do akcji:


Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLekkie desery bez piekarnika vol 2Porzeczkowo mi 2014Lato w pełni!
 

piątek, 25 lipca 2014

Francuskie ciastka z wiśnią nadwiślanką

Chciałam przygotować coś słodkiego, ale nie miałam na to zbyt wiele czasu. Wymyśliłam więc szybkie ciastka francuskie z wiśniami w czekoladzie i śmietankową chmurką. Wyszło szybki, smacznie i słodko:))) Chłopakom tak zasmakowało, że ciastka zniknęły po prostu w zatrważającym tempie! Możecie sobie przy nich jeszcze bardziej ułatwić pracę używając gotowej konfitury z wiśni. Przygotowanie ciastek zajmuje jedynie jakieś 20 minut, są więc idealne na niezapowiedzianą wizytę znajomych:) 




Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego, 
  • 250g wiśni nadwiślanki ChNP, 
  • 50g gorzkiej czekolady, 
  • łyżka żelatyny, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 300ml śmietanki 30%, 
  • 2 łyżki cukru pudru.
Wykonanie

Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 200st. Ostudzić i przekroić w poprzek, jak eklery.
Wiśnie wypestkować, dodać cukier, dusić około 10 minut. Następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę, dusić jeszcze minutę. Żelatynę rozpuścić w trosze gorącej wody. Wlać do wiśni wymieszać. Ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Na spody ciastek wykładać trochę wiśni, przykryć ubitą śmietanką i przykryć drugą połową ciasta. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.





                                                         Smacznego:))

czwartek, 24 lipca 2014

Lodowy deser adwokatowy z truskawką kaszubską

Udało mi się znaleźć jeszcze trochę dorodnych truskawek, dlatego musiałam wykorzystać je do czegoś naprawdę wyjątkowego! Stworzyłam wyborny lodowy, niezwykle delikatny i aksamitny w smaku, z małą nutką adwokatu. Deser wręcz idealnie komponuje się ze świeżymi truskawkami, odrobiną czekolady i orzeszków... Pycha...



Składniki:
  • 150 g śmietanki 30%, 
  • 4 łyżki likieru jajecznego,
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 1/2 laski wanilii, 
  • 20 dużych truskawek kaszubskich ChOG, 
  • mielone orzeszki w karmelu i starta czekolada do dekoracji. 
Wykonanie

Śmietankę ubić na sztywno, odstawić. Białka ubić na sztywną pianę, również odstawić. Żółtka utrzeć z cukrami, powoli dodawać likier. Dodać śmietankę oraz ubite białka, krótko zmiksować na niskich obrotach. Masę przełożyć do małych kokilek. Zamrażać przez co najmniej 4 godziny.
Po tym czasie foremki włożyć dosłownie na chwilkę do gorącej wody i przy pomocy noża wyjąć z formy na talerz. Udekorować plasterkami truskawek oraz orzeszkami i startą czekoladą.
Podawać od razu.






                                                                       Smacznego:))
 

środa, 23 lipca 2014

Kruche ciasto śmietankowe z porzeczkami i bezą

Sezon na porzeczki w pełni, nie może więc zabraknąć i u mnie przepisów z dodatkiem tych owoców:) Gdy całkiem przypadkowo natknęłam się na ten przepis u Oli wiedziałam już, że muszę czym prędzej upiec to ciasto:) I rzeczywiście było warto! Dzięki dodatkowi śmietanki ciasto jest pysznie wilgotne, dziki porzeczkom lekko kwaskowe a beza nadaje mu chrupkości:) Po prostu musicie sami spróbować!





Kruche ciasto:
  • 150g mąki pszennej, 
  • 125g masła lub margaryny, 
  • 100g cukru, 
  • 75 g mąki ziemniaczanej, 
  • 40g wiórków kokosowych, 
  • 500 ml śmietanki 30%, 
  • jajko + 3 żółtka, 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 450g czerwonej porzeczki. 

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Na przemian dodawać jajko i żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem. Na koniec dodać śmietankę i wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Na wierzchu rozłożyć umyte i osuszone porzeczki. Piec około 25 minut  w temp. 190st.


Beza:
  • 5 białek, 
  • 200g cukru. 

Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Bezę rozsmarować na podpieczonym cieście. 
Piec około 40 minut w temp. 175st. 
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



Źródło: Ola in the kitchen

                                                           Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:


Porzeczkowo mi 2014Lato w pełni!
 

poniedziałek, 21 lipca 2014

Ciasto drożdżowe na maślance z owocami

Bardzo lubię drożdżowe ciasta, najlepiej jeszcze ciepłe, z dużą ilością owoców i kubkiem mleka do tego:) postanowiłam wykorzystać bogactwo wszystkich owoców jakie akurat miałam, czyli maliny, truskawki, porzeczki, jagody i borówkę amerykańską.  Dodatkowo do ciasta użyłam nie mleko a maślankę, co nadało ciastu nieco inny smak i konsystencję:) 





Zaczyn: 
  • 50g świeżych drożdży, 
  • 60 ml ciepłej wody, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 2 łyżki mąki pszennej. 

Do letniej wody wkruszyć drożdże, dodać cukier i mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.


Składniki:
  • 2 jajka, 
  • 700 g mąki pszennej + 1 łyżka, 
  • szklanka maślanki, 
  • 3/4 szklanki cukru + 2 łyżki, 
  • szczypta soli, 
  • 100g stopionego masła, 
  • szczypta kurkumy dla koloru, 
  • 500 g owoców (u mnie truskawki, maliny, jagody, borówka amerykańska i porzeczki). 

Mąkę przesiać, dodać po szczypcie soli i kurkumy oraz 3/4 szklanki cukru. Wymieszać. Dodać zaczyn, stopione masło, maślankę i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. W między czasie umyć owoce i osuszyć. Zasypać łyżką mąki i 2 łyżkami cukru.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 37x42 cm. Na wierzchu rozsypać owoce, delikatnie wciskając je w ciasto.


Kruszonka:
  • 50g cukru, 
  • 100g mąki pszennej, 
  • 50 g masła. 

Wszystko wyrabiać palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać nią wierzch ciasta. Piec około 50-60 minut w temp. 180st.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.






Inspiracja: Moje Qulinaria


                                                       Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:


Porzeczkowo mi 2014Słodkie jagodowe lato


W lipcu akcja "Na zakwasie i na drożdżach" odbywa się na blogu Łucji:) 

piątek, 18 lipca 2014

Sernik na zimno z coca - colą

Latem staram się jak najmniej używać piekarnika, szczególnie w taki upalne dni jak dziś. Wtedy też najlepiej sprawdzają się szybkie desery i ciasta na zimno. A zdecydowanie najlepszym, według mnie oczywiście:)), ciastem na zimno jest sernik:) Ja zrobiłam sernik na zwykłych okrągłych biszkoptach z dodatkiem czekolady i coca - coli. Wykorzystałam do niego twarożek -  naprawdę idealny do serników, który otrzymałam od marki Wieluń do testowania. Nie kupuję nigdy gotowych twarożków we wiaderku, ale ten jest naprawdę świetny!





Masa serowa:
  • 500g twarożku kanapkowo- sernikowego (ja użyłam Wieluń), 
  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 250ml jogurtu naturalnego, 
  • szklanka cukru pudru, 
  • 200ml coca-coli, 
  • 100g mlecznej czekolady, 
  • 2 łyżki żelatyny, 
  • 1/2 laski wanilii,
  • 100g okrągłych biszkoptów.
Na dno tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć ciasno biszkopty.
Do coli dodać żelatynę, wymieszać i odstawić na 10 minut. Podgrzewać na małym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem ii nasionami wanilii. Twarożek zmiksować z jogurtem naturalnym, stopniowo dodawać ubitą śmietankę. Na koniec dodać przestudzoną colę oraz posiekaną czekoladę. Krótko zmiksować i wylać na przygotowany spód.

Wierzch:
  • 250 ml coca-coli, 
  • 2 czubate łyżki żelatyny.
Do coli dodać żelatynę, odstawić na 10 minut. Następnie rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Ostudzić. Tężejącą masę wylać na wierzch ciasta. Schładzać najlepiej przez całą noc.



Inspiracja: Ola in the kitchen

                                                   Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni