foremka 23x33 cm
Spód:
- 400g herbatników,
- 400g masy krówkowej.
Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników, posmarować lekko ciepłą masą krówkową i przykryć drugą warstwą ciastek. Odstawić.
Masa serowa:
- 750g serka mascarpone,
- 150 ml śmietanki 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 3 duże batony "Lion".
Śmietankę
ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie, stale miksując,
powoli dodawać do serka mascarpone ubitą śmietankę. Dodać posiekane
batony, wymieszać szpatułką. Masę wylać do formy. Przykryć ostatnią
warstwą herbatników. Schłodzić.
Śmietanka:
- 500ml śmietanki 36%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 duże batony "Lion".
Śmietankę
ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu
ciasta. Posypać posiekanymi batonami. Ciasto wstawić na całą noc do
lodówki, by herbatniki nieco zmiękły. Przechowywać w lodówce.
Źródło: Sweet Cakes
Smacznego:))
Mniam, bardzo apetyczne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciacho :-)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, pycha :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Robiłam już kilka razy - jest rewelacyjne i proste w wykonaniu. POLECAM!!
OdpowiedzUsuńOj tak, ale pyszności! :D
OdpowiedzUsuńCiasto pysznie i efektownie wygląda. Ładne warstwy.
OdpowiedzUsuńNa jak dużą blachę przewidziane są te proporcje?
OdpowiedzUsuńTak jak jest napisane w przepisie foremka 23x33cm :)
UsuńMuszę wypróbować!!!
OdpowiedzUsuńMniam :) Ale bym jadła :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam, zjadłam .....jest przepyszne,przesłodkiei kaloryczne, ale co tam :-) przepis podkradam :-)
OdpowiedzUsuńWydaje się proste do zrobienia, a wygląda obiecująco :)
OdpowiedzUsuńCzy do śmietanki i masy serowej żadnych fixów czy żelatyny się nie dodaje? Nie popłyną te warstwy gdy ciasto będzie stało na stole? Bardzo ładnie wygląda, chciałabym je zrobić, ale troszkę się obawiam. :/
OdpowiedzUsuńW masie serowej mascarpone i batony zastępują nam fixy, zaś do ostatniej masy jeśli użyjemy dobrej śmietanki koniecznie 36% ,również wystarczy sam cukier puder by ją odrobinę usztywnić i nic nie spłynie;))
UsuńMusi być przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńA ja mam takie pytanie 😄 czy serek mascarpone można zastąpić innym serkiem??? Nie ukrywam że trochę przydrogo....wiem wiem pewnie broni się smakiem! 😄
OdpowiedzUsuńFakt, z serkiem mascarpone na pewno ciasto będzie miało inny smak, ale myślę, że można go zastąpić też np. białym serem zmielonym lub gotowym z wiaderka albo gęstym serkiem homogenizowanym. Tylko wtedy może być potrzebna odrobina żelatyny, żeby masa nie była za rzadka.
UsuńMoja mama robi to ciasto z masy karpatkowej tez jest bardzo dobre
UsuńPyszności ^_^
OdpowiedzUsuńPOLECAM <3
A mozna herbatniki zastapic krakersami? Moze wtedy byloby mniej slodkie
OdpowiedzUsuńoczywiście, że można;)
UsuńPlus za łatwość przygotowania i to, że nie wymaga pieczenia. Duży minus za ilość kalorii w jednej porcji. Pamiętajmy o utrzymywaniu zdrowych nawyków żywieniowych i racjonalnego jadłospisu a na mały kawałek tego ciasta będzie można przymknąć oko :)
OdpowiedzUsuńCo to za ciasto jak kupne batoniki lion...
OdpowiedzUsuńŁał! świetne! Bardzo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńto ciasto jest pyszne:)polecam
OdpowiedzUsuńCzy to jest duza standardowa blacha
OdpowiedzUsuńOdrobinę mniejsza, ale można użyć też takiej standardowej.
Usuńsuper ciasto i smaczne :):):)
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo się cieszę:) Pozdrawiam
Usuńpowiem zczerze ze dzis wieczorkiem robie na dzien chlopaka dla mojej klasy i tez sie ciut obawiam ze cos nie wyjdzie (robie je pierwszy raz i juz na wielki swiat :) ) jestem dobrej nadziejii wyglada obiecujaco pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDobra zrobiłam :) Ale posypałam je jeszcze czekolada gorzka :D
OdpowiedzUsuńRobiłam pierwszy raz, zobaczymy co z tego wyjdzie :d
Jeśli ubiajmy śmietankę z cukrem pudrem, to ten cukier dodajemy od razu czy dopiero po ubiciu śmietanki?
OdpowiedzUsuńJa cukier puder dodaję po około 2 minutach ubijania śmietanki, gdy jeszcze nie jest sztywna.
UsuńCiasto jest SUPER ! Przepis zasugerował mi mój syn autystyczny i na pewno zrobimy jeszcze raz. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA GDZIE SER??????????????
OdpowiedzUsuńTo ciasto nie ma w sobie typowego sera:) Jest na bazie serka mascarpone i śmietany.
Usuń