Składniki:
- 1/2 kg filetu z kurczaka,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- puszka pomidorów bez skóry (użyłam Cirio),
- puszka groszku,
- 1 czerwona papryka,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- ugotowany makaron,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Mięso
umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać mlekiem i odstawić
na minimum 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Następnie
mięso osączyć, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na rumiano na
odrobinie oleju. Zdjąć z ognia.
Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną
w kosteczkę cebulę. Dodać pomidory z puszki. Paprykę umyć, oczyścić z
gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę, wraz z papryką dodać do warzyw. Podlać odrobiną wody i dusić
około 20 minut na małym ogniu. Następnie dodać osączony groszek,
doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso wraz z sosem podawać z
ugotowanym makaronem.
Teraz kilka słów na temat pomidorów bez skóry Cirio. Ich skład zdecydowanie mnie zadowolił, bo znajdziemy tam tylko pomidory, sok pomidorowy i kwas cytrynowy. Waga całkowita 400g, po odsączeniu 250g, jednak ja zawsze wykorzystuję również zalewę, w której są pomidory:)
Pomidory nie miały żadnej skórki (z czym niestety kiedyś już się spotkałam w przypadku innej marki) i mają ładny, intensywny kolor. Po otwarciu można je przechowywać 3-4 dni w lodówce, jednak należy je przełożyć do innego pojemniczka, nie metalowego.
Latem mam swoje pomidory, więc zdecydowanie ich używam i robię zapasy na zimę. Jednak gdy zapasy się kończą to korzystam z gotowych pomidorów z puszki, są zdecydowanie lepsze od tych, które możemy spotkać zimą w sklepach :) Poza tym pomidory w puszce są wygodne w użyciu, nie trzeba ich parzyć, obierać, wystarczy otworzyć, wlać i gotowe :)
Zdecydowanie polecam!