Ciasto:
250g mąki pszennej,
200g masła lub margaryny,
szczypta cukru,
łyżeczka soli,
4 łyżki śmietany 12%.
Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło, sól i
cukier oraz śmietanę. Całość posiekać, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć
w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie wylepić dno formy na tartę o
śr. 27cm. Nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową i obciążyć, np. ziarnami
fasoli.
Piec ok. 10min w temp. 180st, usunąć folię z ziarnami i piec kolejne
10min.
Farsz:
2 białe szparagi,
200g sera koziego,
czerwona cebula,
200g śweżego boczku,
2
jajka,
4 łyżki śmietany18%,
25g orzechów laskowych,
100g startego parmezanu,
łyżka przyprawy do jajecznicy,
sól, pieprz.
Ser kozi zmiksować blenderem z jajkami, orzechami i
śmietaną. Boczek pokroić w cienkie paski, podsmażyć na suchej patelni. Zdjąć do
miseczki z serem. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę. Szparagi
włożyć na 2min do osolonego wrzątku. Dodać do zmiksowanego sera, wymieszać
doprawić do smaku, dodać przyprawę do jajecznicy (można ją pominąć). Na dno
podpieczonej tarty posypać troszkę startego parmezanu, następnie wylać masę z
sera koziego, posypać resztą parmezanu. Piec ok. 20min w temp. 180st.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji: