piątek, 8 lutego 2013

Wyznanie miłosne - torcik śmietankowo- czekoladowy

Tłusty Czwartek mamy za sobą, pora więc pomyśleć o Walentynkach. Z tą myślą polecam Wam torcik w kształcie serca ma czerwonym spodzie. Wzbogacony  truskawki i moje ulubione batony:):)



Biszkopt:
2 jajka,
łyżka mąki pszennej,
1/3 szkl. cukru,
2 budynie o smaku truskawkowym,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta czerwonego barwnika.
 
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem budyniowym i dodać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać szczyptę czerwonego barwnika. Przelać do przygotowanej formy w kształcie serca. Piec ok. 20-25 min w temp. 170st. Ciasto wyjąć z formy, przestudzić.
 
Masa:
35 dag półtłustego twarogu,
330g śmietanki 30%,
4 batony Marsy (każdy po 47g),
4 łyżki cukru pudru,
50 g mlecznej czekolady,
35 dag mrożonych truskawek (można użyć świeżych).
 
Twaróg zmielić, rozetrzeć widelcem. Kremówkę (2 łyżki odlać) ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie ubijając, dodawać po łyżce twarogu. Batony drobno posiekać, wymieszać z ubitą masą. Połowę masy wyłożyć na ciasto. Czekoladę stopić z 2 łyżkami śmietanki kremówki, połowę wylać na ciasto tworząc esy floresy. Wyłożyć resztę masy serowej. Polać esy floresy z reszty czekolady. Odstawić na 30min. Rozmrożone truskawki ułożyć na wierzchu tworząc dwa serca. Schłodzić.
 
 
Smacznego:)
 
 

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł na miłosne wyznanie!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile słodkości :) Wygląda wspaniale, jestem pewna, że smakował bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet nie sposób wyrazić tego w słowach:):) Był przepyszny.

    OdpowiedzUsuń