poniedziałek, 4 lutego 2013

Suflet kukurydziany serowo-malinowy

Kolejna wersja sufletu. Tym razem z dodatkiem kaszki kukurydzianej, dzięki której ma taki żółciutki kolor;) Suflet wzbogaciłam serem i malinami. Samo zdrowie, polecam!



Składniki:
2 szkl. mleka,
szkl. kaszki kukurydzianej,
2 jajka,
15 dag drobnego cukru do wypieków,
laska wanilii,
40dag chudego twarogu,
łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy,
garść malin (mogą być mrożone).

Przygotowanie

W szklance mleka rozmieszać kaszkę kukurydzianą. Resztę mleka zagotować z 5 dag cukru. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną kaszkę, mieszając gotować ok. 3 min na małym ogniu. Ostudzić. Do zimnej kaszki dodać żółtka, wymieszać. Twaróg zmielić, utrzeć z resztą cukru, wydrążoną laską wanilii oraz skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z twarogiem. Do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą naczynek żaroodpornych nałożyć kaszę, masę serową i ponownie warstwę kaszy. Piec ok. 30min w temp. 200st.
 
 
 
Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Ale smacznie wygląda! Uwielbiam wariacje na temat sufletów, więc chętnie i tego spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał, wygląda fantastycznie! Żeby mi się kiedyś taki udał...

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno się uda;):) Będę mocno trzymać kciuki:)

    OdpowiedzUsuń