piątek, 8 lutego 2013

Podlaskie pierożki walentynkowe z kaszą i serem

Lubicie pierogi? Ja bardzo:) A jeszcze bardziej lubię kombinować w kuchni. I tak powstały pierożki w kształcie serca, idealne na walentynkową kolację. Nadziewane kaszą gryczaną, boczkiem i serami. Pychota!!



Ciasto:
80 dag ugotowanych ziemniaków,
30dag mąki pszennej,
jajko,
sól morska.
Ziemniaki zmielić, dodać przesianą mąkę, dużą szczyptę soli oraz jajko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować podsypując blat mąką. Foremką do ciasteczek wycinać serduszka.
 
Farsz:
1/2 szkl. kaszy gryczanej,
15dag chudego twarogu,
cebula,
2 ząbki czosnku,
10dag wędzonego boczku,
2 łyżki startego żółtego sera,
sól morska,
pieprz świeżo zmielony.
 
Kaszę wrzucić do osolonego wrzątku, ugotować na sypko i odcedzić. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Zdjąć z patelni, dodać do kaszy. Na pozostałym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę, dodać do farszu. Dorzucić posiekany czosnek, starty ser oraz pokruszony twaróg. Oprószyć do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Nakładać po łyżeczce farszu na serce, przykryć drugim serduszkiem i przy pomocy widelca zlepić brzegi pierożków. Ułożyć na blasze, piec ok. 20min w temp. 180st.
 




Smacznego:)

 

2 komentarze:

  1. Fantastyczne! :)
    Podziwiam cierpliwość do lepienia tych cudeniek. :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://kulinarna-galeria-arty-styczna.blogspot.com/

    U mnie dzisiaj też pierogi, ale z pewnością mniej pracochłonne.

    OdpowiedzUsuń
  2. A mnie właśnie takie lepienie odpręża;):) Chętnie będę zaglądać:)

    OdpowiedzUsuń