poniedziałek, 8 lipca 2013

Tartaletki z truskawkami i mascarpone

Ostatnio mam tak mało czasu, że nie rzadziej tu zaglądam, ale mam nadzieję, że mi to wybaczycie??:) Niestety latem doba jest zdecydowanie za krótka a pracy za dużo... A wracając do tematu to mam dzisiaj dla Was małe słodkości, idealne do kawy. Puszysty krem truskawkowo-waniliowy przykryty warstwą słodkich truskawek. Mmm, musicie spróbować;)




Ciasto:
100g mąki pszennej,
50g masła,
skórka z 1/2 cytryny,
żółtko,
łyżka wody,
30g cukru.
 
 
Mąkę przesiać, dodać żółtko, wodę i cukier. Dodać posiekane masło oraz świeżo startą skórkę z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki. Następnie podzielić je na 6 części, każdą rozwałkować i wylepić dno i boki foremek na tartaletki. Nakłuć widelcem. Piec ok. 20min w temp. 180st. Ostudzić i wyjąć z foremek.
 
 
 
Nadzienie:
250g serka mascarpone,
175g truskawkowego serka homogenizowanego,
łyżeczka soku z cytryny,
3 łyżki cukru pudru,
1/2 laski wanilii,
200g świeżych truskawek,
2 łyżki konfitury z truskawek.
 
 
Serek mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz nasionami wanilii na gładką masę. Krem nałożyć do wystudzonych tartaletek. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w ćwiartki, wymieszać z konfiturą. Ułożyć na wierzchu ciastek. Przechowywać w lodówce.
 
 
 


Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

 
Owoce z sadu i dzialkiDla ochłody

7 komentarzy: