czwartek, 11 lipca 2013

Dżem truskawkowy z miętą

Kolejna porcja moich truskawkowych przetworów;) Tym razem skorzystałam z tego przepisu, nieco go zmieniając. Truskawki i mięta to idealne, znane od dawna połączenie. Jednak pierwszy raz użyłam ich razem do dżemu. Konfitura wyszła przepyszna, z nutką świeżej, aromatycznej mięty... Spróbujcie!




Składniki:
1 i 1/2 kg truskawek,
90dag cukru,
pęczek mięty,
200ml zimnej herbaty miętowej.
 
 
 
Przygotowanie
 
 
 
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Zasypać cukrem i odstawić na całą noc do lodówki.
Następnie dodać odcedzoną herbatę miętową oraz drobno posiekaną świeżą miętę. Całość gotować na małym ogniu około 2 godzin. Nałożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić.
Przed nałożeniem do słoików dżem można lekko zmiksować blenderem.
 
Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 

Owoce z sadu i dzialki

5 komentarzy:

  1. Pomysłów i wyobraźni Ci dziewczyno , nie brakuje !
    U nas truskawki już okropnie drogie, nastał czas na jagody.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki:) Aniu od pomysłów to aż głowa pęka, a truskawki mam jeszcze swoje to coś trzeba z nimi zrobić, bo jagód u nas bardzo malutko...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziękuj kochana, bo to fakt. Zaraz przejrzę Twoje przepisy w poszukiwaniu czegoś łatwego / w sensie czasu /, z owocami i pysznego. Za tydzień mam zjazd rodzinny i pragnę zachwycić moich gości, nie padając przy tym na twarz... :-)
      Jak zazdroszczę Ci własnych truskawek - u mnie nie chcą rosnąć. Spróbuję za rok posadzić wiszące- podobno plenne.
      Buziaki.

      Usuń
  3. Podobno plenne, ale nie tak smaczne jak normalne;) Na pewno znajdziesz coś szybkiego i smacznego:)

    OdpowiedzUsuń