sobota, 20 lipca 2013

Konfitura rabarbarowo - truskawkowa

Ostatnia już w tym roku konfitura z truskawek. Trochę spóźniona, ale przyda się na przyszły rok:) Rewelacyjne połączenie rabarbaru, truskawek i pomarańczy w jednym słoiczku... Bardzo zasmakowała mojemu synkowi, który dżemy mógłby jeść o każdej porze dnia:)




Składniki:
1 i 1/2 kg truskawek,
1/2 kg rabarbaru,
1,20kg cukru,
pomarańcza.



Przygotowanie


Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Rabarbar oczyścić, umyć pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, odstawić na całą noc.
Pomarańczę sparzyć wrzątkiem, wyszorować. Zetrzeć skórkę z 1/4 pomarańczy i wycisnąć sok z całej pomarańczy. Dodać do owoców. Gotować ok. godziny na małym ogniu.
Odstawić na całą noc, następnego dnia gotować kolejną godzinę na małym ogniu. Przełożyć do słoiczków.
Pasteryzować 3 minuty.
                                                   Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:


Kwaśnie, no właśnie

3 komentarze:

  1. też robię taką tylko z duuużą ilością imbiru. Wciąż jednak nie zrobiłam :/ Przypomniałaś, że czas zakasać rękawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szana muszę następnym razem spróbować z dodatkiem imbiru:)

    OdpowiedzUsuń