środa, 10 lipca 2013

Tort Pavlova

Pavlova to bardzo popularny deser, choć ja robiłam go po raz pierwszy, lecz na pewno nie ostatni! Przepis na bezę podpatrzyłam w którymś z programów telewizyjnych. Tort powstał na cześć rosyjskiej baletnicy Anny Pawłowej.
Pani Magda Gessler opisała go w taki oto sposób "Ciasto przypomina spódnicę baletnicy, uszytą z białego tiulu przybranego czerwonym i zielonym jedwabiem niczym kwiatami".
Opis idealnie pasuje do tortu, który jest kruchy, delikatny a zarazem bardzo bogaty. Po prostu wyśmienity...




Beza:
7 białek,
szczypta soli,
szkl. drobnego cukru,
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka octu jabłkowego,
1/2 laski wanilii.


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, ubijając aż piana będzie lśniąca i bardzo sztywna. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet jabłkowy. Na koniec dodać nasiona z laski wanilii, dokładnie wymieszać.
Na papierze do pieczenia narysować dwa kółka o śr. 22cm. Kółka wypełnić ubitą masą.
Piec ok. 50min w temp. 140st. Ostudzić.


Sos owocowy:
200g świeżych malin,
2 płaskie łyżki cukru,
1/4 szkl. wody, łyżka likieru z truskawek,
1/2 szkl. dżemu truskawkowego.
 
 
Maliny rozgnieść widelcem, po czym zagotować wraz z cukrem i wodą. Gotować ok. 5 min na małym ogniu. Dodać likier oraz dżem z truskawek, dokładnie wymieszać.
Schłodzić, by sos zgęstniał.
 
 
Dodatkowo:
500g truskawek,
250g malin,
250g jagód,
szkl. śmietanki 30%,
łyżka cukru pudru,
łyżeczka esencji waniliowej.
 
 
Truskawki przepołowić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier oraz esencję waniliową. 
Pierwszy blat bezowy ułożyć na paterze, posmarować połową ubitej śmietanki, wyłożyć połowę owoców i polać połową sosu.
Przykryć drugim blatem bezowym, resztą śmietanki oraz owocami. Polać pozostałym sosem.
Udekorować listkami mięty.
 
 
 






Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 

Owoce z sadu i dzialki

11 komentarzy:

  1. Jej, naprawdę - OBŁĘD!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelka ;) Wyglada apetycznie! !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Niełatwo jest zrobić pavlove, ale tobie wyszła na prawdę imponująca ! Gratulacje !

    OdpowiedzUsuń
  4. Od jakiegoś czasu mam ochotę zrobić Pavlovą. Twój tort wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszny i przepiękny ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo Wam dziękuję:) Szczególnie, że to moja pierwsza Pavlova;)

    OdpowiedzUsuń
  7. śliczna Pavlova;)
    ps: dziękuję za udział w jagodowo nam5!

    OdpowiedzUsuń
  8. To jest to, co tygrysy lubią najbardziej:-) Beza, śmietana i owoce: najwspanialsze letnie połączenia !

    OdpowiedzUsuń
  9. przepiekna pavlova podwojna suuuppeeerr jeszcze takiej nie widzialam zazwyczaj robia pojedyncza a co wazne ze latwa do zrobienia cuudooooo

    OdpowiedzUsuń