czwartek, 25 lipca 2013

Konfitura wiśniowo-malinowa

  Kolejna konfitura z wiśni. Miałam jeszcze troszkę malin, więc postanowiłam je dorzucić. Dodałam jeszcze odrobinę migdałowego likieru amaretto. Okazało się to doskonałym połączeniem:) Dzięki malinom konfitura jest niezwykle aromatyczna i ma piękny kolor...




Składniki:
2 kg wiśni,
1 kg malin,
1 i 1/2 kg cukru,
3 łyżki likieru amaretto.




Przygotowanie


Wiśnie umyć, wypestkować, połączyć z malinami, zasypać cukrem. Gotować godzinę na małym ogniu.
Następnego dnia gotować kolejną godzinę.
Na koniec dodać likier, wymieszać, nałożyć do słoiczków, szczelnie zakręcić, pasteryzować 3 minuty.
 
 
 



 
                                        Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 
 
Kwaśnie, no właśnie

1 komentarz: