Składniki:
- 300g mąki pszennej,
- 85g cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 żółtka,
- 100g miodu,
- 130g margaryny Palma z murzynkiem,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 2 łyżeczki kakao.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Dodać przyprawę do piernika, żółtka i miód. Wymieszać końcówką noża. Dodać posiekaną margarynę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.
Lukier:
- 2 białka,
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru.
Przechowywać je w szczelnym pojemniku.
Smacznego;))
Macie jeszcze szansę na wygranie cudownych nagród w konkursie Palmy!!
prezentują się uroczo :)
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie! Szkoda, że ja nie mam cierpliwości do lukrowania :D
OdpowiedzUsuńPyszności :-) wyglądają cudnie :-)
OdpowiedzUsuńSą pyszne wiem bo jadłam :)
OdpowiedzUsuńFajne udekorowałaś te ciasteczka.
OdpowiedzUsuń