piątek, 19 grudnia 2014

Lukrowane pierniczki

Pierniczki to ciastka typowo świąteczne i świetna okazja do wspólnej zabawy. Zawsze piekę je kilka dni przed Świętami i zabieramy się za rodzinne lukrowanie;)) Oczywiście do Świąt połowa pierniczków znika, ale wcale się nie dziwię, są takie pyszne...




Składniki:
  • 300g mąki pszennej,
  • 85g cukru pudru, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 żółtka, 
  • 100g miodu,
  • 130g margaryny Palma z murzynkiem,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki kakao.
Wykonanie

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Dodać przyprawę do piernika, żółtka i miód. Wymieszać końcówką noża. Dodać posiekaną margarynę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Lukier:
  • 2 białka, 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i dowolnie polukrować pierniczki.
Przechowywać je w szczelnym pojemniku.






                                                             Smacznego;))


Macie jeszcze szansę na wygranie cudownych nagród w konkursie Palmy!!


http://www.tradycjaczynowoczesnosc.pl/
 

7 komentarzy: