poniedziałek, 21 grudnia 2015

Strucla krucho - drożdżowa z masą orzechową

Do tej pory jedyną struclę jaką robiłam to była strucla z makiem, oczywiście kojarząca się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. W tym roku postanowiłam wypróbować troszkę inną wersję i użyłam do nadzienia masy orzechowej. Ja skorzystałam z gotowej masy orzechowej , ale na pewno zrobiona samodzielnie masa będzie jeszcze lepsza :)



foremka 11x26 cm

Składniki: 
  • 250g mąki pszennej, 
  • 100g masła lub margaryny, 
  • jajko + 1 żółtko, 
  • 25g cukru pudru, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 25g świeżych drożdży, 
  • łyżka śmietany 12%, 
  • szczypta soli, 
  • łyżka cukru waniliowego,
  • puszka masy orzechowej-560g (użyłam Helio).
Wykonanie

Drożdże dokładnie rozmieszać ze śmietaną. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, posiekane masło, jajko oraz żółtko i rozpuszczone drożdże. Wszystko posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 20x35cm. Rozsmarować masę orzechową, zostawiając po bokach około 1 cm pustego ciasta. Zrolować wzdłuż dłuższego boku, końce podwijając pod spód. Ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce o wym. 11x26 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Następnie piec około 45-50 minut w temp. 180st.
Ostudzić i polukrować.








Źródło: Arabeska waniliowa

                                                                   Smacznego:))
 

5 komentarzy: