foremka 11x26 cm
Składniki:
- 250g mąki pszennej,
- 100g masła lub margaryny,
- jajko + 1 żółtko,
- 25g cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 25g świeżych drożdży,
- łyżka śmietany 12%,
- szczypta soli,
- łyżka cukru waniliowego,
- puszka masy orzechowej-560g (użyłam Helio).
Wykonanie
Drożdże
dokładnie rozmieszać ze śmietaną. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do
pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli, cukier waniliowy,
posiekane masło, jajko oraz żółtko i rozpuszczone drożdże. Wszystko
posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Owinąć w folię
spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Następnie
ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 20x35cm.
Rozsmarować masę orzechową, zostawiając po bokach około 1 cm pustego
ciasta. Zrolować wzdłuż dłuższego boku, końce podwijając pod spód.
Ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce o wym. 11x26 cm.
Przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Następnie piec około 45-50 minut w temp. 180st.
Ostudzić i polukrować.
Źródło: Arabeska waniliowa
Smacznego:))
Bardzo apetyczna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńOdbicie lustra…
Wspaniale się prezentuje, cudne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMmmmm.
OdpowiedzUsuńPewnie pyszny...