sobota, 7 grudnia 2013

Pierniczki na choinkę

Mikołajki już za nami, czas więc zacząć "pierniczenie", czyli domowy wyrób pierniczków;) Te okazały się zdecydowanie numerem 1! Idealnie miękkie i zarazem wilgotne, do tego niezwykle aromatyczne... Zdecydowanie czuć miód i przyprawy korzenne. Synek zawsze z wielką chęcią pomaga przy ich wycinaniu a później przy dekorowaniu:) Tym razem upiekłam bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu pierniczki, które będą piękną ozdobą naszej choinki... 






Składniki: 
150g mąki pszennej, 
50g mąki żytniej, 
50g masła, 
50g miodu, 
jajko,
65g cukru pudru,
czubata łyżka przyprawy do piernika, 
1/2 łyżki kakao,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.


 Przygotowanie


Mąki przesiać wraz z cukrem pudrem i sodą oczyszczoną. Dodać stopione masło, miód oraz jajko. Całość posiekać. Dodać kakao i przyprawę do piernika. 
Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. 
Rozwałkować i wycinać różne kształty pierniczków. 
Piec około 8-10minut w temp. 180st. 
Ostudzić i dowolnie udekorować.







                                               Smacznego:)


Przepis dodaję do akcji:




 Festiwal

9 komentarzy:

  1. kolejne smakowite ozdoby choinkowe :) ciekawe ile wytrzymają ;))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne:) I najważniejsze - pyszne:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu te nie wytrzymają długo, bo chłopacy nie dadzą im na to szansy:):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie ozdobione pierniczki. :)
    Dziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję, cieszę się, że mogłam dołączyć:):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne są ja je jadłam bo mistrzyni częstowała:)

    OdpowiedzUsuń