Składniki:
150g mąki pszennej,
50g mąki żytniej,
50g
masła,
50g miodu,
jajko,
65g cukru pudru,
czubata łyżka przyprawy do
piernika,
1/2 łyżki kakao,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Przygotowanie
Mąki
przesiać wraz z cukrem pudrem i sodą oczyszczoną. Dodać stopione masło,
miód oraz jajko. Całość posiekać. Dodać kakao i przyprawę do piernika.
Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Rozwałkować i wycinać różne
kształty pierniczków.
Piec około 8-10minut w temp. 180st.
Ostudzić i
dowolnie udekorować.
śliczne:)
OdpowiedzUsuńfajne, już robi się świątecznie
OdpowiedzUsuńkolejne smakowite ozdoby choinkowe :) ciekawe ile wytrzymają ;))))
OdpowiedzUsuńŚliczne:) I najważniejsze - pyszne:D
OdpowiedzUsuńMałgosiu te nie wytrzymają długo, bo chłopacy nie dadzą im na to szansy:):)
OdpowiedzUsuńŚlicznie ozdobione pierniczki. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w Festiwalu Pierniczków. Pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję, cieszę się, że mogłam dołączyć:):)
OdpowiedzUsuńPyszne są ja je jadłam bo mistrzyni częstowała:)
OdpowiedzUsuńBo za tą mistrzyni więcej nie poczęstuję;):)
Usuń