piątek, 21 lutego 2014

Ciasteczka Bałwanki przekładane kremem śmietankowym

Wiem, wiem, troszkę się spóźniłam;):) Mam nadzieję, że nie przygonię z powrotem zimy tymi ciasteczkami:) Dostałam ze sklepu emako.pl bon na zakupy i zamówiłam między innymi właśnie takie foremki na ciasteczka w kształcie bałwana. Synek nie dawał mi spokoju, musiałam więc w końcu je upiec. Upiekłam pyszne kruche ciasteczka z makiem, przełożone cytrynowym kremem. Naprawdę pyszne!!







Składniki: 
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 
  • 230g masła, 
  • jajko, 
  • szklanka cukru pudru, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • 2 łyżki maku, 
  • 1/2 laski wanilii,
  • skórka starta z 1/2 cytryny. 

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli i masło, posiekać nożem. Następnie dodać jajko, mak, nasiona wanilii oraz skórkę startą z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkować, foremką w kształcie bałwanka wycinać ciasteczka. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić.


Krem: 
  • 200g serka śmietankowego, 
  • 1/3 szklanki cukru pudru, 
  • 1/2 laski wanilii, 
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny.

Serek utrzeć z cukrem pudrem, skórką z cytryny oraz nasionami wanilii. Kremem przekładać ciastka. Polukrować.




Foremka jest bardzo wygodna w użytkowaniu i poręczna. Poza tym jest mocna, dzięki czemu nie zmienia kształtu podczas wycinania ciastek. Nadaje ciastkom bardzo ładny i równy kształt.
Dodatkowo foremkę można łatwo i sprawnie wyczyścić, bo ciasto bez problemu odchodzi od foremki. Jestem z niej naprawdę bardzo zadowolona;)








                                                              Smacznego:)

 

4 komentarze: