Składniki:
200 g margaryny,
300 g mąki,
100 g cukru pudru,
laska wanilii,
żółtko,
1/2 łyżeczki cynamonu,
3 ziarna kardamonu,
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
3 goździki,
2 łyżki ciepłej wody,
3 łyżki dżemu morelowego,
100g orzeszków solonych arachidowych.
Przygotowanie
Margarynę
posiekać wraz z przesianą mąką, cukrem i żółtkiem. Dodać nasiona z laski wanilii.
Wyłuskać ziarenka kardamonu, wraz z goździkami zmiksować przy pomocy
blendera. Dodać do ciasta wraz z pozostałymi przyprawami, dżemem oraz
ciepłą wodą. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie rozwałkować, wycinać foremką ciasteczka, ułożyć na blasze
wyłożonej papierem i posypać zmiksowanymi orzeszkami.
Piec ok. 8-10min w
temp. 170st. Ostudzić i polukrować.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego:)
Wyglądają bardzo chrupiąco i apetycznie. Chyba się skuszę na Święta ;)
OdpowiedzUsuńtakie ciastka zawsze chętnie zjemy :) zdrówka życzę :)
OdpowiedzUsuńOj przyda się, dzięki:):)
UsuńNo i kolejne ciastka, które będę musiała upiec...
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Aniu wybacz;):)
OdpowiedzUsuń