czwartek, 12 grudnia 2013

Ciasteczka arachidowe

Dzieci uwielbiają podczas Świąt podjadać ciasteczka:) Dlatego powoli zaczynamy już wypieki świątecznych ciastek i szczelnie zamkniemy je w pudełeczkach. Pierniczki są zdecydowanie na miejscu pierwszym! Ale wymyślamy też inne fajne ciasteczka, jak na przykład te korzenne ciasteczka z arachidową posypką.




Składniki:
200 g margaryny,
300 g mąki,
100 g cukru pudru,
laska wanilii,
żółtko,
1/2 łyżeczki cynamonu,
3 ziarna kardamonu,
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
3 goździki,
2 łyżki ciepłej wody,
3 łyżki dżemu morelowego,
100g orzeszków solonych arachidowych.


 Przygotowanie


Margarynę posiekać wraz z przesianą mąką, cukrem i żółtkiem. Dodać nasiona z laski wanilii. Wyłuskać ziarenka kardamonu, wraz z goździkami zmiksować przy pomocy blendera. Dodać do ciasta wraz z pozostałymi przyprawami, dżemem oraz ciepłą wodą. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć na godzinę do lodówki. 
Następnie rozwałkować, wycinać foremką ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem i posypać zmiksowanymi orzeszkami. 
Piec ok. 8-10min w temp. 170st. Ostudzić i polukrować.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. 






                                                 Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


5 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo chrupiąco i apetycznie. Chyba się skuszę na Święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciastka zawsze chętnie zjemy :) zdrówka życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i kolejne ciastka, które będę musiała upiec...

    OdpowiedzUsuń