Składniki:
z porcji otrzymamy ok.30 ciastek
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- 150g masła lub margaryny,
- 1/2 łyżeczki soli,
- łyżka cukru waniliowego,
- jajko,
- 150g cukierków landrynek o różnych kolorach ( u mnie Verbena różne smaki).
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia.
Dodać sól, cukry, jajko i masło. Posiekać nożem i zagnieść gładkie
ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Następnie rozwałkować, foremką wycinać ciasteczka, zaś mniejszą foremką wyciąć środki ciastek.
Landrynki rozgnieść w moździerzu. Powstałym miałem wypełnić puste środki ciastek.
Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.
Źródło: "Ewa gotuje - szybko" E. Wachowicz
Smacznego;))
Przepis dodaję do akcji:
Jakie cudne :) Na szczęście mam jeszcze troszkę tych cukierków, zrobimy z dziećmi Twoje ciasteczka D:
OdpowiedzUsuńPiękne witrażyki nabrałam ochoty by tez zrobić na choinkę
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie sprawdzają się jako domowe ozdoby choinkowe :)
OdpowiedzUsuńAle śliczne, muszę kiedyś takie zrobić koniecznie :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńFajne, pomysłowe i na pewno także smaczne ;-)
OdpowiedzUsuńZ witrażykami jest fajna zabawa i efektownie wyglądają.
OdpowiedzUsuń