Składniki:
1 i 1/2
szklanki mąki pszennej,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru,
2
jajka,
1/2 laski wanilii,
100g mlecznej czekolady,
3/4 szklanki mleka,
szczypta soli,
łyżeczka cynamonu,
6 nasion kardamonu
230 g masła lub margaryny.
Margarynę
utrzeć z cukrem, dodawać po jednym całym jajku. Dodać nasiona wanilii.
Następnie dodawać przesiane i zmieszane: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon,
wyłuskane ziarenka kardamonu oraz szczyptę soli na przemian z mlekiem.
Na koniec dodać stopioną, przestudzoną czekoladę.
Ciasto nakładać do
foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do 3/4 wys.
Piec ok. 20-25min w temp. 170st.
Ostudzić.
Dodatkowo:
300ml
śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
125g serka mascarpone,
2 krople
olejku waniliowego,
24 precelki,
24 białe okrągłe draży,
12
czerwonych płaskich drażetek- lentilek,
2 kostki stopionej gorzkiej
czekolady.
Śmietankę
ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać serek i olejek. Dokładnie wymieszać.
Za pomocą
szprycy nakładać na babeczki.
Z precelków zrobić uszy, z czerwonych
drażetek nos, zaś z białych drażetek oczy, a ze stopionej czekolady
namalować źrenice.
Smacznego:)
świetne:) pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPlanuję zrobić takie na święta :) Są takie urocze !
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Natalie, jak najbardziej polecam!
OdpowiedzUsuńświetne :) aż mi się buzia do nich uśmiecha!
OdpowiedzUsuńŚliczne babeczki :)
OdpowiedzUsuń