piątek, 13 grudnia 2013

Babeczki - Rudolf Czerwononosy

Na Święta przygotowuję tradycyjne potrawy oraz ciasta, ale lubię też czymś zaskoczyć bliskich:) Na przykład takimi fantastycznymi babeczkami:) Ciasto jest bardzo aromatyczne, korzenne z dodatkiem czekolady, zaś krem rozpływający się w ustach... Dekoracja całkowicie wykonana przez mojego małego pomocnika;):)






Składniki: 
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
1/2 łyżki proszku do pieczenia, 
3/4 szklanki cukru, 
2 jajka, 
1/2 laski wanilii, 
100g mlecznej czekolady, 
3/4 szklanki mleka,
 szczypta soli,
łyżeczka cynamonu, 
6 nasion kardamonu
230 g masła lub margaryny.


Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym całym jajku. Dodać nasiona wanilii. Następnie dodawać przesiane i zmieszane: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wyłuskane ziarenka kardamonu oraz szczyptę soli na przemian z mlekiem. 
Na koniec dodać stopioną, przestudzoną czekoladę.
Ciasto nakładać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami do 3/4 wys. 
Piec ok. 20-25min w temp. 170st. 
Ostudzić.


Dodatkowo: 
300ml śmietanki 30%, 
2 łyżki cukru pudru, 
125g serka mascarpone, 
2 krople olejku waniliowego, 
24 precelki, 
24 białe okrągłe draży, 
12 czerwonych płaskich drażetek- lentilek, 
2 kostki stopionej gorzkiej czekolady.


Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać serek i olejek. Dokładnie wymieszać.
Za pomocą szprycy nakładać na babeczki. 
Z  precelków zrobić uszy, z czerwonych drażetek nos, zaś z białych drażetek oczy, a ze stopionej czekolady namalować źrenice.






                                         Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


5 komentarzy:

  1. Planuję zrobić takie na święta :) Są takie urocze !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję;) Natalie, jak najbardziej polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne :) aż mi się buzia do nich uśmiecha!

    OdpowiedzUsuń