Ciasto:
- 200g mąki pszennej,
 - 200g serka homogenizowanego waniliowego,
 - 100g masła,
 - 100g margaryny,
 - 2 czubate łyżeczki cukru pudru.
 
Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać masło i margarynę oraz serek homogenizowany, posiekać nożem. Następnie zagnieść gładkie ciasto.
Owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
Nadzienie:
- 100g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit),
 - 3 łyżki kakao,
 - 80g cukru pudru,
 - 50g masła,
 - białko,
 - cukier perlisty do posypania.
 
Masło stopić, zmieszać z orzechami, kakao i 
cukrem pudrem. Ciasto podzielić na trzy porcje. Każdą rozwałkować na 
kształt koła. Ostrym nożem podzielić na 8 trójkątów. Nałożyć łyżeczkę 
farszu i zwinąć, sklejając dokładnie końce. Delikatnie podwinąć rogi do 
środka, tworząc kształt rogali. 
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do 
pieczenia. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać cukrem perlistym. 
Piec około 18-20 minut w temp. 180st. 
                                  Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
piękne :) piekłam kiedyś podobne ciasto i przyznaję jest pyszne :) nadzienie również bardzo ciekawe!
OdpowiedzUsuńwyglądają mega smacznie:)
OdpowiedzUsuńAleż cudnie wyglądają! Zjadłabym, zjadła :)
OdpowiedzUsuńciekawi mnie to ciasto na rogaliki, jeszcze takiego nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, Olu gorąco polecam:):)
OdpowiedzUsuń