piątek, 10 stycznia 2014

Szybkie kremówki na biszkopcie

Jakiś czas temu naszło mnie na kremówki:) Nie miałam jednak zbyt wiele czasu, dlatego zrobiłam szybkie kremówki na lekkim biszkopcie. W między czasie, gdy ciasto się piekło przygotowałam budyń na krem. Potem pozostało mi tylko utrzeć masę z masłem i przełożyć nią blaty ciasta. Kremówki w tej wersji są naprawdę szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne;) Jednak już niebawem zdradzę Wam przepis na zupełnie inną wersję tych pysznych ciastek...




Biszkopt:
  • 4 jajka, 
  • budyń śmietankowy (40g), 
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej, 
  • łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 4 łyżki cukru, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.  

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier. Dodawać kolejno żółtka.
Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz proszkiem budyniowym. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm.
Piec około 30minut w temp. 180st.
Przestudzić i przekroić na dwie równe części.


Krem: 
  • 1 litr mleka 3,2%, 
  • 200g masła, 
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 żółtka, 
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej, 
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej, 
  • budyń śmietankowy, 
  • kilka kropel aromatu śmietankowego,
  • sok z cytryny.


3/4 litra mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie mleka rozrobić mąki, budyń oraz żółtka na jednolitą masę. Wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego przestygnięcia. 
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietankowego.
Ciasto nasączyć sokiem z jednej cytryny zmieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyć kremem. 
Ciasto wstawić do lodówki. 
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 








                                                              Smacznego:)


 Jeżeli nie macie czasu bądź zdolności na wykonanie pysznej kremówki, to polecam  cukiernię :)

4 komentarze:

  1. na takim lekkim biszkopcie smakuje doskonale :) uwielbiam kremówki!

    OdpowiedzUsuń
  2. i ta duża ilość pysznego kremu, mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysł z biszkoptem bardzo mi się podoba! pyszności bez zbędnej pracy - to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję, cieszę się, że się Wam podoba;)

    OdpowiedzUsuń