środa, 26 marca 2014

Mielone roladki nadziewane kapustą i parówką

Przedstawiam Wam kolejną propozycję na odmianę zwykłych kotletów mielonych. nadziałam je blanszowaną kapustą oraz parówkami, które otrzymałam do testowania od firmy Nove z linii Natura. Roladki są bardzo sycące, smaczne, a kapusta nadaje im zielonego, wiosennego akcentu. Świetnie sprawdzą się jako danie główne, zaś pokrojone w plastry mogą służyć za przystawkę. 




Składniki: 
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 
  • cebula, 
  • jajko, 
  • czerstwa bułka, 
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3 liście kapusty włoskiej, 
  • 3 parówki bez E
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis), 
  • sól morska ziołowa (użyłam Kamis), 
  •  pieprz biały mielony (użyłam Kamis).

Wykonanie


Bułkę zalać mlekiem, odstawić na 30 minut, by zmiękła.
Kapustę umyć, wykroić zgrubiałe nerwy. Zblanszować w osolonym wrzątku, odcedzić.
 Parówki obrać z osłonek, przekroić w poprzek na pół.
Mięso urobić z jajkiem, odciśniętą bułką, drobno posiekaną cebulką oraz przyprawami. Odrywać małe porcje masy mięsnej, spłaszczać formując owalny placuszek. Nakładać po 1/2 liścia kapusty oraz po kawałku parówki. Zlepiać tworząc roladki.
Obsmażyć na odrobinie oleju, ze wszystkich stron na zloty kolor.








                                                              Smacznego:)

 

6 komentarzy:

  1. Fajny pomysł :) Czasem już takie zwykłe mielone stają się nudne...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, bardzo fajny pomysł na farsz! Pysznie to wygląda, tak wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie ;) wykorzystam pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis! Roladki muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie kolorowe! Świetny przepis!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję, cieszę się, że się Wam podobają:))

    OdpowiedzUsuń