Składniki:
- 1kg polędwicy wołowej,
- duża cebula,
- 3 kiszone ogórki,
- 150g wędzonego boczku,
- sól morska z pieprzem (użyłam Kamis),
- musztarda dijon (użyłam Kamis),
- 3 łyżki margaryny,
- kilka łyżek oleju.
Wykonanie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na cienkie kotlety. Każdy kotlet cienko robić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Każdy kotlet z jednej strony cienko posmarować musztardą.
Cebule obrać, pokroić w półtalarki. Boczek i ogórki pokroić w cienkie paseczki.
Na każdy kawałek mięsa układać po kawałku boczku, ogórka i cebuli. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką.
W brytfance o grubym dnie rozgrzać olej z margaryną,obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na ciemno-brązowy kolor. Następnie zalać wodą tak, by całe mięso było zakryte i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 80minut, w razie potrzeby dolewając wody.
Następnie wyjąć zrazy, doprawić sos, można zaciągnąć łyżeczką mąki rozrobioną z odrobiną wody.
Smacznego:)
O rany, wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńmój dziadek byłby zachwycony!
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń