poniedziałek, 10 marca 2014

Deser z jagodami

Gdy nie mamy dużo czasu na przygotowanie deseru, to zawsze najlepiej sprawdza się bita śmietana z owocami. Ja wzbogaciłam ją o namoczone w kawie biszkopty, serek mascarpone, wanilię oraz bezy. Wyszło szybko, łatwo i do tego bardzo smacznie;))




Składniki:
  • 100g okrągłych biszkoptów, 
  • 2 łyżeczki cappuccino Skworcu
  • łyżeczka przyprawy do kawy Skworcu
  • 150g jagód, 
  • 250g serka mascarpone, 
  • 150ml śmietanki 30%, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 1/2 laski wanilii,
  • 2 duże bezy.

Wykonanie


Kawę zalać 150ml wrzątku, dodać przyprawę do kawy, wymieszać i przestudzić. W kawie maczać biszkopty, układać na dnie trzech pucharków.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać nasiona wanilii oraz serek mascarpone. Krótko zmiksować. Nałożyć po dwie łyżki masy do pucharków, przykryć jagodami (mogą być mrożone, tylko należy je rozmrozić i odsączyć). Następnie ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, przykryć warstwą śmietanki oraz jagodami.
Wierzch posypać pokruszoną bezą.






                                                          Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

Zużywamy zapasy przed wiosną

8 komentarzy:

  1. Jestem od bitej śmietany wręcz uzależniona. ;) Szkoda, że ma tyle kcal... Piękny deser! Zjadłabym z wielką przyjemnością. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak!! takie desery to sama przyjemność !

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny deser! Taki lekki pomimo tej bitej śmietany ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo bardzo apetycznie, lubię takie deserki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobry pomysł wart zachodu choć poszedłem na skróty bo zaczęrpnąłem z moich kuchennych pustek zwyczajną neskę, kardamon i cukier. Nope, wyłamałem się jeszcze tylko raz bo dałem zamiast owoców przecier jagodowy (z Pińczowa) ale bez kozy deserek sprajtastyczny :)

    OdpowiedzUsuń