Składniki:
- 600g serka homogenizowanego waniliowego,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki mleka,
- 100g masła,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 3 łyżki żelatyny,
- galaretka truskawkowa,
- galaretka agrestowa
Wykonanie
Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 2 niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić.
Miękkie
masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po
jednym jajku, a następnie po jednym serku homogenizowanym.
Żelatynę
rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody. Dodać wrzące mleko, mieszać, aż
żelatyna się rozpuści, po czym przestudzić. Zimną żelatynę dodać do
masy, krótko zmiksować.
Tortownicę o śr.
21 cm delikatnie natłuścić. Wylać połowę masy waniliowej i wstawić na
15 minut do zamrażalnika.
Następnie wylać tężejącą czerwoną galaretkę i
ponownie wstawić na 15minut do zamrażalnika.
Wylać resztę masy
waniliowej i wstawić na 15 minut do zamrażalnika.
Na wierzch wylać
zieloną galaretkę i wstawić do lodówki, by masy całkowicie zastygły.
Źródło: Przyślij Przepis
Smacznego:))
Mniam mniam :) już widzę jak by takie cudo u nas znikało :D
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:) na pewno bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńJa galaretkę rozpuszczam w szklance wody i do ostudzonej dodaję serek. Moje warstwy są kolorowe / każda z inną galaretką /. Najczęściej robię latem dodajac sezonowych owoców;
OdpowiedzUsuńAniu ja latem też dodaję owoce;)
UsuńJak ja lubię takie ciasta na zimno! Twoje wygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńDeser mojego dzieciństwa...:)
OdpowiedzUsuńKolorowe i pyszne :)
OdpowiedzUsuńciasto na poprawę humoru, od razu się buzia śmieje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:))
OdpowiedzUsuńśliczny i wiosenny. moja Babcia zawsze robi różowe na biszkopcie :]
OdpowiedzUsuńTeż brzmi pysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie. Często robię wersję dla zabieganych tzn. mieszam galaretkę z serkiem, przelewam do szklanek i odstawiam do stężenia :)
OdpowiedzUsuń