Składniki:
- 100g okrągłych biszkoptów,
- 2 łyżeczki cappuccino Skworcu,
- łyżeczka przyprawy do kawy Skworcu,
- 150g jagód,
- 250g serka mascarpone,
- 150ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1/2 laski wanilii,
- 2 duże bezy.
Wykonanie
Kawę zalać 150ml wrzątku, dodać przyprawę do kawy, wymieszać i przestudzić. W kawie maczać biszkopty, układać na dnie trzech pucharków.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać nasiona wanilii oraz serek mascarpone. Krótko zmiksować. Nałożyć po dwie łyżki masy do pucharków, przykryć jagodami (mogą być mrożone, tylko należy je rozmrozić i odsączyć). Następnie ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, przykryć warstwą śmietanki oraz jagodami.
Wierzch posypać pokruszoną bezą.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Jestem od bitej śmietany wręcz uzależniona. ;) Szkoda, że ma tyle kcal... Piękny deser! Zjadłabym z wielką przyjemnością. :)
OdpowiedzUsuńświetny deser:)
OdpowiedzUsuńO tak!! takie desery to sama przyjemność !
OdpowiedzUsuńCudowny deser! Taki lekki pomimo tej bitej śmietany ;)
OdpowiedzUsuńAż ślinka pociekła :D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo bardzo apetycznie, lubię takie deserki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł wart zachodu choć poszedłem na skróty bo zaczęrpnąłem z moich kuchennych pustek zwyczajną neskę, kardamon i cukier. Nope, wyłamałem się jeszcze tylko raz bo dałem zamiast owoców przecier jagodowy (z Pińczowa) ale bez kozy deserek sprajtastyczny :)
OdpowiedzUsuń