wtorek, 12 marca 2013

Pieczeń z jajek

Na wielkanocnym stole zawsze gości u nas jakiś pasztet lub pieczeń. Ta pieczeń jest bez mięsa, na bazie jajek, pieczarek i groszku. Można ją podawać jako przystawkę lub dodatek do mięs. Moja rodzinka uwielbia takie potrawy...



Składniki:
10 jajek ugotowanych na twardo,
1 surowe jajko,
cebula,
40 dag pieczarek,
3/4 puszki groszku,
5 łyżek startego żółtego sera,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki śmietany 18%,
5 łyżek kaszy manny,
sól, pieprz,
szczypta ostrej papryki.


Przygotowanie


Ugotowane na twardo jajka ostudzić i oskubać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki oczyścić, także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać,  posiekać i z pieczarkami podsmażyć na odrobinie oleju. Przestudzić i dodać do jajek wraz z odsączonym groszkiem. Wbić jajko, dodać starty żółty ser. Dodać majonez, śmietanę oraz kaszę mannę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Całość dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć folią tak, by sporo wystawało ponad brzeg by można było przykryć pieczeń. Do formy przełożyć masę, przykryć wystającą folią. Piec ok. 40min w temp. 200st. Następnie odchylić folię i piec jeszcze ok. 20min.
 


Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 
 

 

6 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też uwielbiam takie pieczenie ale w wersji bezmięsnej jeszcze nie jadłam. Efekt jest! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uwielbiam takie pieczenie. Świetny pomysł, a jakie kolorowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. .... wspamialy przepis i napewno smaczny ... lece na zakupy....Teresa

    OdpowiedzUsuń
  5. To koniecznie czekam na opinię;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń