Ciasto:
7 g suszonych drożdży,
1/2 kg mąki pszennej,
ok. 300 ml letniej wody,
łyżeczka cukru,
łyżeczka soli,
łyżka oliwy.
Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, oliwę oraz drożdże. Wlać letnią wodę, zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na czas przygotowania farszu.
Sos:
1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie,
3 ząbki czosnku.
Pomidory wraz z odrobiną zalewy i posiekanym czosnkiem przełożyć do blendera. Zmiksować na gładką papkę.
Farsz:
10 dag pieczarek,
2 łyżki kaparów,
20dag wędzonego boczku,
2 pomidory,
cebula,
10 czarnych oliwek,
10dag startego żółtego sera,
łyżeczka bazylii,
szczypta
przyprawy do pizzy.
Grzyby oczyścić, pokroić w cienkie plasterki,
podsmażyć na odrobinie oleju.
Ciasto rozwłakować, wylepić dno formy na pizzę. Posmarować sosem.
Boczek pokroić w krótkie paski, zaś cebulę w
cienkie półplasterki i ułożyć na pizzy. Rozłożyć kapary i przepołowione oliwki, następnie plastry pomidora oraz podsmażone pieczarki. Posypać bazylią oraz
przyprawą do pizzy. Całość posypać startym serem.
Piec ok. 10-15 min w temp.
180st.
Smacznego:)
pycha:)
OdpowiedzUsuń