Składniki:
25dag mąki pszennej,
25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej,
1/2 szkl. otrębów pszennych,
50g świeżych drożdży,
1/2l ciepłej wody,
po łyżeczce: majeranku, tymianku, oregano,
łyżka cukru,
łyżeczka soli,
2 garści słonecznika.
Przygotowanie
Mąkę przesiać, dodać otręby, przyprawy, cukier, sól
oraz słonecznik. Drożdże rozkruszyć, dodać do mąki. Wlać przegotowaną letnią
wodę. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto, ułożyć w natłuszczonej i wysypanej
bułką tartej keksówce. Wierzch posypać słonecznikiem. Odstawić na ok. 45-60min w
ciepłe miejsce.
Następnie piec przez ok. godzinę w temp. 190-200st. Ostudzić na kratce.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
bardzo ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńDzięki! I zapewniam, że pyszny!!
OdpowiedzUsuń