niedziela, 24 marca 2013

Mazurek fistaszkowy z czekoladą

To zdecydowanie jedne z najlepszych mazurków, jakie w życiu jadłam. Słodko-słony, jak dla mnie idealny. Ma mocno orzechowy, ciagnący się krem, do tego chrupiące orzeszki i słodka czekolada... Polecam szczególnie wielbicielom masła orzechowego i solonych orzeszków... Na pewno upiekę go na wielkanocne Święta;) Przepis podpatrzyłam u Doroty 



Ciasto:
350 mąki pszennej,
50g cukru pudru,
3 łyżki śmietany,
2 żółtka,
150g masła.
 
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, żółtka, śmietanę oraz posiekane masło. Całość posiekać, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godz do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem, piec ok. 20min w temp. 200st. Ostudzić.
 
 
Krem:
150g masła orzechowego,
150g serka mascarpone,
100g białej czekolady.
 
 
Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, ostudzić. Masło i serek zmiksować najlepiej przy pomocy blendera. Dodać zimną czekoladę, dokładnie wymieszać. Krem równo rozsmarować na zimnym cieście.
 
 
Wierzch:
szkl. orzeszków ziemnych solonych,
100g mlecznej czekolady,
50g gorzkiej czekolady.
 
 
Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze. Orzeszki grubo posiekać, lub chwilę zmielić w blenderze. Posypać nimi wierzch ciasta, zrobić esy-floresy z czekolady.
 
 
 
 
 


Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

 

4 komentarze:

  1. pięknie wygląda:) smaczny musi być:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm pyszności :) A zdjęcia wyglądają jak obrazki -piękne :) Dzięki za super wpis do mojej akcji na durszlaku :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki:) Cieszę się, że mogłam dołączyć do akcji:)

    OdpowiedzUsuń