Ciasto:
350 mąki pszennej,
50g cukru pudru,
3 łyżki śmietany,
2 żółtka,
150g masła.
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, żółtka, śmietanę
oraz posiekane masło. Całość posiekać, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć
w folię i włożyć na godz do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej formy o
wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem, piec ok. 20min w temp. 200st. Ostudzić.
Krem:
150g masła orzechowego,
150g serka mascarpone,
100g białej czekolady.
Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze,
ostudzić. Masło i serek zmiksować najlepiej przy pomocy blendera. Dodać zimną
czekoladę, dokładnie wymieszać. Krem równo rozsmarować na zimnym cieście.
Wierzch:
szkl. orzeszków ziemnych solonych,
100g mlecznej czekolady,
50g gorzkiej
czekolady.
Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze.
Orzeszki grubo posiekać, lub chwilę zmielić w blenderze. Posypać nimi wierzch
ciasta, zrobić esy-floresy z czekolady.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
pięknie wygląda:) smaczny musi być:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, wg mnie jest przepysnzy!!
OdpowiedzUsuńMmm pyszności :) A zdjęcia wyglądają jak obrazki -piękne :) Dzięki za super wpis do mojej akcji na durszlaku :) Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki:) Cieszę się, że mogłam dołączyć do akcji:)
OdpowiedzUsuń