poniedziałek, 25 marca 2013

Pasztet z jajecznym oczkiem

Był to pierwszy pasztet, jak i w życiu upiekłam i od razu stał się faworytem na wielkanocnym stole. Zawsze myślałam, że zrobienie pasztetu to wyższa szkoła, a okazało się, że zajmuje to jedynie jakieś 30min:) Pasztet tak nam zasmakował, że piekę go nie tylko na Święta;) Rodzince najbardziej spodobała się jajeczna niespodzianka w środku pasztetu.



Składniki:
1 kg mieszanego mięsa mielonego,
20 dag wątróbki,
surowe jajko,
4 jajka ugotowane na twardo,
sól, pieprz,
po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, pieprzu, gałki muszkatołowej, imbiru, kolendry, czosnku granulowanego,
duża cebula,
4 łyżki bułki tartej,
łyżeczka soli,
2 łyżeczki chrzanu.


Przygotowanie


Wątróbkę zmielić, dodać do reszty mielonego mięsa, wymieszać. Dodać surowe jajko, bułkę tartą, chrzan i wszystkie przyprawy. Mięso dokładnie wyrobić. Keksówkę natłuścić, wyłożyć dokładnie folią aluminiową. We formie ułożyć połowę farszu, rozłożyć całe, oskubane ugotowane i zimne jajka, przykryć resztą farszu tak, by jajka były całe przykryte. Piec ok. godz w temp. 180st.

 
 


Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

Wielkanocne pasztety

2 komentarze: