czwartek, 7 marca 2013

Babka z szafranem

Wczoraj był mazurek, dziś kolej na babkę... Tym razem skorzystałam z przepisu Kasi :)
Babka wyszła wilgotna, o mocno waniliowym aromacie i szafranowym smaku... Naprawdę bardzo pyszna;):) Na koniec można ją oprószyć pudrem lub polukrować jeśli ktoś lubi... 



Składniki:
4 jajka,
230g masła,
2i3/4 szkl. mąki pszennej,
3/4 drobnego cukru do wypieków,
laska wanilii,
szkl. mleka,
1/2 łyżeczki szafranu,
3/4 łyżeczki soli,
1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.


Przygotowanie


Masło utrzeć na puch, dodać cukier, utrzeć na gładką masę. Wbijać po jednym jajku, dodać nasiona wanilii. Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ciasta. Szafran zalać ciepłym mlekiem, dodać do ciasta. Dokładnie utrzeć. Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto, równomiernie rozsmarować. Piec ok. 50min w temp. 175st. Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
 
 
 
Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:


5 komentarzy:

  1. Śliczna ta babeczka :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wrażenie robi też dekoracja -a kolor ciasta żółty ? szafranowy
    Babeczka urokliwa

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolor zdecydowanie żółty:) Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń