Babka wyszła wilgotna, o mocno waniliowym aromacie i szafranowym smaku... Naprawdę bardzo pyszna;):) Na koniec można ją oprószyć pudrem lub polukrować jeśli ktoś lubi...
Składniki:
4 jajka,
230g masła,
2i3/4 szkl. mąki pszennej,
3/4 drobnego cukru do wypieków,
laska wanilii,
szkl. mleka,
1/2 łyżeczki szafranu,
3/4 łyżeczki soli,
1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie
Masło utrzeć na puch, dodać cukier, utrzeć na gładką
masę. Wbijać po jednym jajku, dodać nasiona wanilii. Mąkę przesiać, zmieszać ze
solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ciasta. Szafran zalać
ciepłym mlekiem, dodać do ciasta. Dokładnie utrzeć. Formę na babkę natłuścić i
wysypać bułką tartą. Wylać ciasto, równomiernie rozsmarować. Piec ok. 50min w
temp. 175st. Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Śliczna ta babeczka :)))
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie ;d
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuńWrażenie robi też dekoracja -a kolor ciasta żółty ? szafranowy
OdpowiedzUsuńBabeczka urokliwa
Kolor zdecydowanie żółty:) Dziękuję:)
OdpowiedzUsuń