Biszkopt:
4 jajka,
1/2 skzl. mąki pszennej,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
1/2 szkl. drobnego cukru do wypieków,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać, wraz z proszkiem do pieczenia powoli dodawać do jajek. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 35x25cm. Piec ok. 25-30min w temp. 180st. Przestudzić.
Krem:
300g masła,
300g chałwy waniliowej,
3 żółtka,
1i1/2 szkl. mleka,
2 łyżki cukru,
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej.
Szklankę mleka zagotować wraz cukrem. W reszcie mleka rozrobić mąkę i żółtka. Wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu oraz po trosze pokruszonej chałwy. Masę wyłożyć na zimny biszkopt. Schłodzić.
Mus malinowy:
80dag malin (mogą być mrożone),
2 malinowe galaretki.
Maliny lekko rozmrozić. Galaretki rozpuścić w 750ml
wrzątku. Trochę przestudzić i dodać maliny. Od razu wylać na masę chałwową.
Wstawić do lodówki, by galaretka całkowicie zastygła.
Pianka:
2 cytrynowe galaretki,
750ml śmietanki 30%,
3 łyżki cukru pudru.
Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubijając na niskich obrotach powoli wlewać tężejącą galaretkę cytrynową. Wylać na stężałą masę malinową. Schłodzić i przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Świetne połączenie!
OdpowiedzUsuńDzięki:) Polecam!!
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie ta kosteczka))))
OdpowiedzUsuńFajne ciacho, musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńkocham chałwę i nie oparłabym się takiemu ciastu :)
OdpowiedzUsuńMegii dziękuję:)
OdpowiedzUsuńLuka jest przepyszne...
Gosia to tak jak ja;):)
Wygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńKochana tu też się wpraszam na kawałek :) W ten sposób dostanę więcej ;) Pysznie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje :) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńKażda kolejna warstwa jest coraz lepsza...a krem chałwowy w towarzystwie musu malinowego mnie rozbroił :)
OdpowiedzUsuńz kremem chałwowym... wysiadłam :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho muszę wypróbować,mam tylko jedno pytanie w składnikach kremu jest tylko mąka ziemniaczana,a opisie wykonania piszesz ,,rozrobić mąki".Czy oprócz ziemniaczanej powinna być jeszcze zwykła?
OdpowiedzUsuńNatalio potrzebn ajest tylko mąka ziemniaczana, juz poprawiłam mój błąd:):)
OdpowiedzUsuńDziewczyny dzięki, ciasto jest naprawdę pyszne!! Bilciu to jak długo mam jeszcze czekać?? :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i bardzo elegancko. Cudo po prostu :)
OdpowiedzUsuńWitam , serdecznie piekne ciasto czy mozna maliny zamienic truskawkami czy lepiej swieze czy mrozone i w jakiej proporcji?
OdpowiedzUsuńWitam! Dziękuję:) Jak najbardziej można zamienić na truskawki, myślę, że dobre będą zarówno mrożone jak i swieże:) Ja radziłabym da ich tyle samo co malin. Tylko galaretki wtedy lepiej użyć truskawkowe. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło przepyszne, aż polubiłam chałwę. Dzięki serdeczne za przepis, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało:):) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMam pytanie na jaką blasze sa proporcje ?
OdpowiedzUsuńTak jak podałam w przepisie około 25x35cm
Usuń