poniedziałek, 11 marca 2013

Ciasto z masą kokosowo-czekoladową

Czekolady biszkopt, krem kokosowo-czekoladowy i czekoladowa śmietanka... To jedno z naszych ulubionych ciast. Jest obłędne... Lekki biszkopt idealnie komponuje się ze śmietanowym kremem. Przepis znaleziony tutaj.

 


Biszkopt:
5 jajek,
1/2 szkl.drobnego cukru,
szkl. mąki pszennej,
cukier waniliowy,
2 łyżki kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia.


Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Stopniowo dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao i cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Piec ok. 20-25min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół.
 
 
Masa:
100g wiórków kokosowych,
250ml gęstego jogurtu naturalnego,
800ml śmietanki 30%,
szkl. mleka,
10 łyżek cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny,
150g mlecznej czekolady.
 
 
Mleko zagotować, dodać wiórki, ostudzić i zmiksować przy pomocy blendera. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić na 5 min by napęczniała. Następnie podgrzewając, rozpuścić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać przestudzoną żelatynę. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać jogurt, następnie wymieszać z wiórkami kokosowymi oraz z 50g czekolady startej na drobnych oczkach. Do drugiej części dodać pozostałe 100g drobno startej czekolady. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę kokosową, przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować drugi krem, posypać startą czekoladą.
 
 
 
Smacznego:)

12 komentarzy:

  1. Prezentuje się pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jacie !!! wiesz gdzie mam mi teraz język sięga ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Kokos, czekolada - uwielbiam.
    Wygląda rewelacyjnie pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki:) Iwonko domyślam się;):) Polecam się na przyszłość:):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie, ale mam jedno pytanko ;) Czy mleko z wiórkami kokosowymi trzeba miksować blenderem? Chwilowo go nie mam, a chciałabym to ciasto zrobić w ten weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki miksowaniu blenderem wiórki i mleko tworzą taką gęstą papkę, ale jeśli nie masz blendera to nic nie szkodzi. Po prostu zmiksuj mikserem:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ok,dzięki:)
    To na pewno dzisiaj zrobię :)
    Wygląda przepysznie:> I na pewno tak smakuje, w końcu czekolada i wiórki kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nam bardzo smakowało:)) Cieszę się, że spodobał Ci się przepis:) Liczę na zdjęcie na FB:)

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto jednak zrobiłam, ale niejeden raz a parę :) Biszkopty zawsze moczyłam w mocnej kawie, tak z 3 łyżki stołowe na szklankę i jest pyszne :) Nawet tort zrobiłam z tego przepisu i powiem wam, że jest przepyszne. Tyle, że do środka dawałam masę kokosem a na wierzch czekoladową. Mniam. ;)Jeżeli macie robić tort to tylko i wyłącznie z tego przepisu ;) Naprawdę gorąco polecam :)
    Pozdrawiam, Justyna. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Justyno bardzo się cieszę, że ciasto Ci smakowało i że je przerobiłaś według własnych pomysłów;)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń