Biszkopt:
5 jajek,
1/2 szkl.drobnego cukru,
szkl. mąki pszennej,
cukier waniliowy,
2 łyżki kakao,
łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Stopniowo dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao i cukier
waniliowy. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Piec ok. 20-25min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół.
Masa:
100g wiórków kokosowych,
250ml gęstego jogurtu naturalnego,
800ml śmietanki 30%,
szkl. mleka,
10 łyżek cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny,
150g mlecznej czekolady.
Mleko zagotować, dodać wiórki, ostudzić i zmiksować
przy pomocy blendera. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić
na 5 min by napęczniała. Następnie podgrzewając, rozpuścić. Śmietankę ubić na
sztywno z cukrem pudrem. Dodać przestudzoną żelatynę. Masę podzielić na pół. Do
jednej części dodać jogurt, następnie wymieszać z wiórkami kokosowymi oraz z 50g
czekolady startej na drobnych oczkach. Do drugiej części dodać pozostałe 100g
drobno startej czekolady. Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę kokosową, przykryć
drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować drugi krem, posypać startą
czekoladą.
Smacznego:)
Prezentuje się pysznie:)
OdpowiedzUsuńJacie !!! wiesz gdzie mam mi teraz język sięga ?
OdpowiedzUsuńKokos, czekolada - uwielbiam.
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie pewnie tak samo smakuje :)
Smaczne połączenie!
OdpowiedzUsuńDzięki:) Iwonko domyślam się;):) Polecam się na przyszłość:):)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, ale mam jedno pytanko ;) Czy mleko z wiórkami kokosowymi trzeba miksować blenderem? Chwilowo go nie mam, a chciałabym to ciasto zrobić w ten weekend ;)
OdpowiedzUsuńDzięki miksowaniu blenderem wiórki i mleko tworzą taką gęstą papkę, ale jeśli nie masz blendera to nic nie szkodzi. Po prostu zmiksuj mikserem:))
OdpowiedzUsuńOk,dzięki:)
OdpowiedzUsuńTo na pewno dzisiaj zrobię :)
Wygląda przepysznie:> I na pewno tak smakuje, w końcu czekolada i wiórki kokosowe :)
Nam bardzo smakowało:)) Cieszę się, że spodobał Ci się przepis:) Liczę na zdjęcie na FB:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jednak zrobiłam, ale niejeden raz a parę :) Biszkopty zawsze moczyłam w mocnej kawie, tak z 3 łyżki stołowe na szklankę i jest pyszne :) Nawet tort zrobiłam z tego przepisu i powiem wam, że jest przepyszne. Tyle, że do środka dawałam masę kokosem a na wierzch czekoladową. Mniam. ;)Jeżeli macie robić tort to tylko i wyłącznie z tego przepisu ;) Naprawdę gorąco polecam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Justyna. :)
Justyno bardzo się cieszę, że ciasto Ci smakowało i że je przerobiłaś według własnych pomysłów;)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń