Ciasto:
12 dag masła lub margaryny,
25 dag cukru,
3 żółtka,
12 dag mąki pszennej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
25 dag orzechów włoskich,
1 andrut.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Orzechy zmiksować za pomocą blendera, dodać do mąki, wymieszać. Masło utrzeć na puch, dodać cukier. Dodać żółtka, wymieszać z sypkimi produktami. Dno blachy o wym. 24x27 cm przykryć andrutem, na to równomiernie wyłożyć ciasto.
Piana:
3 białka,
1/3 szkl. cukru,
10 dag orzechów włoskich.
Białka ubić z cukrem, wyłożyć na ciasto. Udekorować połówkami orzechów. Piec ok. 40 min w temp. 180st. Można polać polewą.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
wygląda bajecznie ;d
OdpowiedzUsuńSuper pomysł z tym andutowym spodem :-)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, podoba mi się taka nietypowa wersja :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, a mazurek jest naprawdę bardzo smaczny:)
OdpowiedzUsuń