niedziela, 10 marca 2013

Mazurek orzechowy na andrucie

Wszędzie babki, mazurki... Nie może ich także zabraknąć u mnie;) Tym razem nie jest to tradycyjny mazurek na kruchym cieście, lecz na andrucie z ciastem orzechowym przykryte bezową pianką. Przepis dostałam od Moni:) Jest naprawdę prosty i bardzo smaczny:)



Ciasto:
12 dag masła lub margaryny,
25 dag cukru,
3 żółtka,
12 dag mąki pszennej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
25 dag orzechów włoskich,
1 andrut.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Orzechy zmiksować za pomocą blendera, dodać do mąki, wymieszać. Masło utrzeć na puch, dodać cukier. Dodać żółtka, wymieszać z sypkimi produktami. Dno blachy o wym. 24x27 cm przykryć andrutem, na to równomiernie wyłożyć ciasto.


Piana:
3 białka,
1/3 szkl. cukru,
10 dag orzechów włoskich.

Białka ubić z cukrem, wyłożyć na ciasto. Udekorować połówkami orzechów. Piec ok. 40 min w temp. 180st. Można polać polewą.



Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


5 komentarzy:

  1. Super pomysł z tym andutowym spodem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, podoba mi się taka nietypowa wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, a mazurek jest naprawdę bardzo smaczny:)

    OdpowiedzUsuń