Składniki:
10 średnich ogórków kiszonych,
2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
cebula,
8 ziemniaków,
szklanka rosołu,
1/2 szkl. słodkiej śmietany,
sól, pieprz,
2 łyżki posiekanego koperku.
Pulpeciki:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
4 łyżki bułki tartej,
jajko,
łyżeczka sosu sojowego,
sól, pieprz,
łyżeczka majeranku.
Przygotowanie
Ziemniaki, marchewki, pietruszkę oraz selera obrać i umyć. Wszystkie warzywa pokroić w małą kostkę.
Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać rosół i zagotować. Mięso
mielone wyrobić z sosem sojowym, bułką tartą, jajkiem i majerankiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować
pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na wrzący wywar. Gotować ok.45 min na małym ogniu.
Dodać ogórki starte na dużych oczkach i śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami
gorącej zupy, gotować jeszcze ok. 5min. Wsypać posiekany koper, doprawić do smaku.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Jak z pulpecikami, to już zajadam! :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja;):)
OdpowiedzUsuńJa za to uwielbiam ogórkową, a takiej wersji tej zupy jeszcze nie jadłam. Super pomysł, na pewno przepis powtórzę u siebie w domu.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji.
Moje Kulinarne Rozterki
Cieszę się, a zupkę gorąco polecam:)
OdpowiedzUsuńMój mąż dziś powiedział, że to najlepsza zupa, jaką zrobiłam;)
OdpowiedzUsuńJest mi naprawdę bardzo miło :)) Pozdrawiam Magda
Usuń