piątek, 29 marca 2013

Wielkanocny mazurek z masą krówkową

Dziś podam Wam przepis na bardzo szybkiego mazurka, który zawsze cieszy się największym zainteresowaniem i robię go na każde Święta, w tym roku także;) Składa się tylko z dwóch warstw kruchego ciasta oraz pysznej krówkowo - czekoladowej masy.






Ciasto:
300g mąki pszennej,
50 g cukru pudru,
250g masła lub margaryny,
2 płaskie łyżki bułki tartej,
2 łyżki wody.

Mąkę przesiać, dodać cukier puder, bułkę tartą, wodę oraz plastry masła. Całość posiekać i zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na pół godz. do lodówki. Następnie podzielić na dwie części, wyłożyć do blaszek o wym. 24x29cm, nakłuć widelcem. Każdą piec ok. 10 min w temp. 180st. Ostudzić.


Masa:
puszka masy krówkowej (400g),
3 łyżki kakao,
3 łyżki masła lub margaryny,
2 łyżki likieru czekoladowego.


Masę krówkową, margarynę oraz kakao przełożyć do garnka, mieszając, podgrzewać ok. 8 min. Masą przełożyć ciasto, posmarować wierzch. Udekorować wg uznania.

                                                                    Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:

2 komentarze:

  1. Piękny mazurek, ślicznie udekorowany:) Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku :) Wesołego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń